Irakiske migranter på flyplassen i Erbil, Irak. Foto: AP Photo, Hussein Ibrahim

Irak sender to fly for å hente hjem mer enn 600 irakere som er strandet ved grensa mellom Hviterussland og Polen, opplyser landets samferdselsdepartement.

NTB-AFP forteller at hundrevis av irakere, de fleste av dem kurdere, i forrige uke kom hjem frivillig med fly fra Hviterussland. Der har  tusenvis av migranter og flyktninger samlet seg ved grensen, i håp om å ta seg inn i EU. Men de ble sittende der i iskaldt vær, uten å komme noen vei.

Talsperson Ahmed al-Saha i det irakiske utenriksdepartementet opplyser at 617 skal hentes hjem. Det første flyet landet i Arbil, kurdernes hovedstad, etter midnatt, får nyhetsbyrået AFP opplyst.

Et mislykket forsøk, en knust drøm

Til sammen 431 irakere ble fløyet hjem fra Hviterussland 18. november, og flere var misfornøyde. Mange av dem fortalte at de hadde brukt sparepenger, solgt verdisaker og også tatt opp lån for å ta seg ut av et økonomisk uføre i Irak og starte et nytt liv i EU. Så langt kom de ikke.

Nå er drømmen knust for mange av dem, inntil de eventuelt prøver på nytt.

Vesten anklager Hviterussland for å ha lokket til seg folk med falske lovnader om at de kunne ta seg inn i nabolandene Polen og Litauen, som begge er med i EU. Hviterussland avviser anklagene og kritiserer EU for å ikke ha tatt imot migrantene.

Ifølge Human Rights Watch (HRW) har minst 13 mennesker dødd i grenseområdet.

– Selv om Hviterussland konstruerte denne situasjonen, helt uten hensyn til de menneskelige konsekvensene, deler Polen ansvaret for den voldsomme lidelsen i grenseområdet, het det fra Lydia Gall, som jobber for HRW i Europa og Sentral-Asia, i en rapport denne uka.

 

Her er de beste julegavene:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.