I et brev til rektorer ved skoler i Bergen ber politiet om hjelp til å «lodde stemningen» for å finne ut hvor mange som kommer på Sian-demonstrasjonen i byen.

I brevet, som Bergens Tidende har fått, viser politiet til at det ved forrige markering oppsto en rekke uønskede hendelser som «involverte våre felles ungdommer», herunder storming av barrikader, vold mot Sian-medlemmer, vold mot politiet og bruk av tåregass.

Politiet skriver at de undervurderte behovet for forebygging i forkant av demonstrasjonen, og tar blant annet grep i form av dette brevet. Der ber de skolene om å undervise i ytringsfrihet og politiets rolle under demonstrasjoner.

De ber også skolene om å «lodde stemningen med tanke på hvor mange som kan tenkes å komme til sentrum den 18. september».

Utdanningsforbundet i Bergen reagerer kraftig på brevet.

– Vi skal overhodet ikke «lodde stemningen» for politiet, sier nestleder Eirik Lilleheil til BT.

Han er kritisk til at politiet tar kontakt med rektorene på denne måten.

– Det er helt opplagt ikke lærerne sin oppgave å «lodde stemningen» og gi politiet tilbakemelding på hvor mange som har tenkt seg på demonstrasjonen, sier Lilleheil.

Les også:

Ingen anmeldelser til Spesialenheten etter Sian-bråk i Bergen på Festplassen

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂