Tyve års vestlig nærvær har skapt så mange kontaktpunkter at utenverdenen får vite hva som foregår i Afghanistan. En av dem som leverer informasjonen er det norske analysesenteret RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses, som leverer informasjon til FN-systemet.

RHIPTO har nylig levert en rapport som forteller at Taliban 2.0 viser urovekkende tegn på å være Taliban 1.0:

Her heter det at Taliban går «målrettet fra dør til dør» og oppsøker folk som har jobbet for USA og Natos militære styrker, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– De går etter familiene til dem som nekter å overgi seg, og stiller familien for retten og straffer dem «i henhold til sharialov», sier RHIPTO-leder Christian Nellemann om rapporten, som er delt med FN og som en rekke internasjonale medier viser til.

– Vi antar at både enkeltpersoner som har jobbet for Nato og USAs styrker og deres allierte – samt familiemedlemmer av disse – vil bli utsatt for tortur og henrettelser.

Til nyhetsbyrået AP, som ikke selv har klart å verifisere påstandene, sier Nellemann at de har hatt tilgang til trusselbrev som er utstedt og stemplet av Talibans militærkommisjon. (NTB)

Dette er ikke overraskende. Talibans forsikringer skulle skaffe Taliban tid til å skaffe seg kontroll. Da ville det være for sent å reagere, enten det var kontraktører, tolker, eller offentlig ansatte.

Slektningen til en Deutsche Welle-journalist ble drept.

– Drapet på en nær slektning av en av våre journalister er en ubeskrivelig tragedie og viser hvor stor fare alle våre ansatte og deres familier i Afghanistan befinner seg i, sier Deutsche Welle-sjef Peter Limbourg.

At Taliban ikke skulle ha lov til å gå inn i private hjem, høres helt usannsynlig ut. Men det påstår Taliban sentralt.

Taliban har gjentatte ganger sagt at deres krigere ikke har lov til å gå inn i private hjem. Dette er fortsatt gruppens linje, sier tjenestemannen Nazar Mohammed Mutmaeen, men han innrømmer at enkelte av gruppens folk har brutt seg inn i boliger.

– Noen gjør fortsatt dette, muligens fordi de ikke vet bedre. Vi skammer oss over dette og kan ikke gi noe godt svar, sier Mutmaeen. (NTB)

Taliban hevder også at kvinner ikke har noe å frykte.

Hva skyldes disse forsikringene?

To grunner: Taliban vet at det har vokst opp en hel generasjon afghanere som ikke har levd under sharia. De vil få sjokk når de ser hva det betyr.

Talibans ledelse har befunnet seg utenlands, ikke bare i Quetta og andre pakistanske byer, men har drevet diplomati i Doha. De har forstått at politikk handler om innbilningens kunst. De sier en ting og gjør noe annet. Mediene tror dem. Og noen politikere vil gjerne.

-Hvorfor fortsetter du å tro på Taliban, ropte en journalist etter Biden denne uken.

 

 

mans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂