Afghanistans ungdom rømmer landet. Hittil i år har flere enn 160 000 av dem, mange med utdannelse, reist til Europa, det melder NTB ifølge Dagen.

President Ashraf Ghani sa til Deutsche Welle i forrige uke at «hvis de forblir i utlandet, ender de opp med å ta oppvasken. De blir ikke en del av middelklassen», og han oppfordret de som studerer i utlandet om å vende hjem etter endt utdanning.

Konsernsjef i Ghazanfar Bank, Ahmed Siar Khoreishi, sier ifølge NTB at «det er et stort tap: De fleste er under 30 år. Det er virkelig skremmende, vi har veldig få med nødvendige kvalifikasjoner.»

Masseflukten skyldes få jobbmuligheter og forverret sikkerhetssituasjon etter at NATO trakk ut de fleste av sine styrker i slutten av 2014 og Taliban styrket sin posisjon.

Uttalelsene til Afghanistans elite er noe forsvarerne av en liberal innvandringspolitikk ikke vil vite av, men de viser at dagens asylpolitikk skaper tapere både her og i flyktningenes hjemland.

 

Afghan men queue up to apply for passports at a passport department office in Kabul, Afghanistan, November 29, 2015.  REUTERS/Omar Sobhani

Afghanske menn i kø for å få visa så de kan forlate landet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂