Europa var der for 25–30 år siden: Borgerkrigen på Balkan viste oss hva som kan skje. Det skjedde stikk i strid med det som var god latin den gangen: at freden hadde senket seg over Europa. Vi var en liten gruppe i NTB den gangen som fulgte krigene på Balkan dag for dag. Stort sett var ikke andre så veldig interessert.

Men ute i verden var det mange journalister som gjorde en heltemodig innsats, særlig i Bosnia. Å stå foran avishuset til avisen Oslobodenje og se det skutt i filler, er en opplevelse man ikke glemmer. Hvis det kan skje her, hvorfor ikke andre steder? Er vi beskyttet fordi vi lever noen timers reise unna? Den gang trodde vi det. Men ikke nå.

Gallupen i Frankrike som viser at folk holder med de militære som frykter borgerkrig, sier sitt. Det er samtidig et slag i ansiktet på medier – eksempelvis NRK – som forsøker å fortelle oss at dette er ytterliggående høyreradikale som ikke fortjener å bli hørt.

78 prosent frykter oppløsning og anarki.

Det samme ser vi i USA, der folk fra Antifa og BLM blir løslatt uten tiltaler, mens justisdepartementet forbereder en egen lov for hjemlige terrorister.

De vil ha en lov som gjør at de kan skremme Trump-velgerne. Men vil det virke?

Hvis det blir en Trump–DeSantis-ticket, kan det skape et momentum som gjør at Demokratene presses på defensiven.

De har mye å svare for. Alt kan skje i USA.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.