Trump dekorerer syv helikopterpiloter fra nasjonalgarden med Distinguished Flying Cross-medalje 14. september. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Joe Biden snakket i dag om klima, åtte minutter unna kjelleren i huset sitt. Det var en forestilling som på overflaten kunne passert. Men ser man nærmere etter, ser man sprekkene. Ordene kommer ikke innenfra. Biden har et repertoar av vendinger som han bruker om og om igjen. Også faktene er de samme, for det er ingen sammenheng mellm budskap og geberder. Han fremfører bare, og han gjør det dårlig.

Han sto i nærheten av en utmark, og flere ganger landet det insekter på hodet hans. Han stryker dem vekk på en slik måte at du blir fascinert. Vil de komme igjen og overta? Bare det at seeren legger merke til et insekt, sier noe om at Biden ikke klarer å fange oppmerksomheten.

Han er «shot», sa Trump i Henderson, Nevada. Gåen. Han sparte ikke på beskrivelsen av Biden. Hvorfor skulle han dét? Biden er ondsinnet mot Trump og angriper hans karakter og kvaliteter som menneske.

Hva med innholdet i Bidens tale: Det blir mye ord, og folk er lei av løfter. At det skal bli hundretusenvis av arbeidsplasser ved å legge ned arbeidsplasser, lyder for godt til å være sant. Folk tror ikke på eventyr lenger.

Men det gjør deler av det Demokratiske partiet. For dem er klima og miljø en trossak. Det spiller ingen rolle hva det koster eller hva konsekvensene blir for samfunnet. Det karbonnøytrale samfunnet skal realiseres koste hva det koste vil.

Vanlige folk har fått med seg dét. De har hørt galskapen.

Trump landet i Sacramento og gikk rett i møte med guvernøren i California, Gavin Newsome. Trump roste guvernøren og sa de hadde et utmerket samarbeid, og Newsome kvitterte.

Trump har alt å vinne på å stå på vennskapelig fot med guvernøren. Det er den andre katastrofen han besøker på kort tid. Den første var Kenosha.

Trump viser at han lever i den virkelige verden, hvor man må inngå kompromisser og se etter løsninger som ikke alltid er ideelle.

Biden slipper dét. Han kan legge seg på rygg og bare ramse opp masse ideer og planer. De er luftige, det er feel-good-løfter. Men det har folk hørt nok av. De reagerer med skepsis.

Men så er det frykten. Klimaevangelistene forsøker ikke lenger å overbevise folk, selv om de forsikrer at de har vitenskapen på sin side. Nå har de satset på frykt. Alt som skjer, blir tilskrevet climate change: skogbranner, tyfoner. Alt er Trumps skyld.

Biden sa at han ikke var direkte ansvarlig, men kalte ham likevel klima-pyroman.

Frykt er effektivt. Det har myndighetene lært med covid-19. De har fått stengt ned halve USA.

Men det kniper hardt i de Demokratisk styrte delstatene, slik det gjør i Vest-Europa.

Trump har lovet at det ikke blir flere nedstengninger uansett. Å lukke folk inne er det verste man kan gjøre, har amerikanerne kommet frem til.

Frykt er destruktivt, enten det er covid eller klima. Du får ikke frem det beste i folk, og dét må du hvis du skal oppnå noe.

Trump gjør det. Rallyene hans er hstoriske. Den store verdien er ikke Trump i seg selv. Det er hva som skjer når Trump møter publikum. Det er utvekslingen. Trump ville ikke vært noe uten publikum som løfter ham frem.

Slik var det i 2016, og slik er det nå.

Hvis Biden snakker til 50 eller 100, er det maks.

Og heller ikke i dag besvarte han spørsmål.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.