Kamera viste flere ganger Trump fra siden og bakfra, slik at hans mer korpulente form ble tydelig. Det var den minst flatterende vinkel du kunne tenke deg. På splitscreen sørget Biden for å sette seg selv i et dårlig lys ved å le hver gang Trump kritiserte ham. Det er et fjollete smil, som om han ikke tar det som sies alvorlig. Foto: Jim Bourg/AP/Scanpix

To univers tørnet sammen i Nashville: Den ene lever av løfter og fantasi. Den andre vet at politikk er å velge, og at valgene får konsekvenser. Den ene innbiller velgerne at politikk kan servere gratis lunsj. Den andre vet at alt har en pris. Skulle Biden vinne, vil USA gå inn i en depresjon, ikke ut av den.

Joe Biden er en såkalt one-trick pony: Det eneste han klarer å si når han konfronteres med hva han har sagt eller gjort, er: «Det er løgn». Deretter fortsetter han å sveve i de høyere luftlag, der han slipper å stå til ansvar. Spørsmålet er: Vil trikset virke denne gangen, når velgerne har noe å sammenligne med?

Trump leverer, og det vil ikke motstanderne snakke om. Moderator i Nashville, Kristen Welker, forholdt seg heller ikke til Trumps resultater som fakta. Hun valgte å la være å sammenligne hva Trump lovte og hva han leverte, sammenlignet med hva Obama og Biden lovte og hva de leverte. Dette burde være en opplagt problemstilling når man står overfor en kandidat som har sittet åtte år i Det hvite hus.

Men det gjorde ikke Welker. Hennes spørsmål var preget av den liberale dagsorden: klima og rase. Dette er ikke politikk, det er identitetspolitikk, dvs. moralisme forkledd som politikk. Hun og Biden er på samme side. Trump er på den pragmatiske siden, der man vet at det er resultatene som teller.

Trump hamret løs på Biden: «You are all talk and no action»; det er bare prat med deg.

Trump fikk spørsmål om barna som ble holdt i bur langs grensen. Det var Obama som innførte denne praksisen. Biden slapp unna med å si at ulovlige migranter som blir registrert og sluppet ut, møter frem når de innkalles til rettslige avhør. Det er på linje med å si at alle som søker asyl i Norge, har med seg ekte id-papirer. Men over 90 prosent har kastet dem. Biden sa mange ting som alle vet er fri fantasi, men ble aldri arrestert. Hviler det ikke et større ansvar for å holde seg til sannheten for en som har sittet med ansvaret i åtte år enn en som aldri har vært i posisjon?

Det ville blitt en langt mer spennende debatt om Welker hadde grepet inn når Biden sto og benektet ting som alle vet er fakta: Som at han sier at han aldri har sagt at han vil forby fracking. Han har sagt det gjentatte ganger. Men så snudde han da han forsto at det ville koste ham stemmer.

Velgerne kan grovt sett deles i to leirer: de som har noe å miste – dvs. de som har jobb – og de som får alt fra staten. De siste tror på dem som kommer med fagre løfter. De som har jobb, må følge med: Lover kandidaten noe som kommer til å koste meg jobben?

At det grønne skiftet kan bety arbeidsledighet, er åpenbart noe som mange har fått med seg. Biden sa at han ville nedlegge olje og gass, med tilføyelsen «over time», dvs. på sikt. Samtidig sa han at han ville oppnå nullutslipp i 2025. Her er det mange som lukter arbeidsledighet. Det finnes millioner av arbeidsplasser innen olje og gass hvis man regner med alle ledd fra utvinning til uttransportering. Biden sier at han vil melde USA inn i Paris-avtalen. Den gir Kina unntak fra reglene frem til 2030. Da vil Kina ha gått forbi USA som den største økonomien.

Alle vet at Biden kalte Trump en rasist og xenofob fordi han stengte trafikken fra Kina. Likevel får Biden stå der og si at Trump smisket med Xi Jinping. Det Biden sier, er beviselig falskt. Men Bidens vandel i Kina og Ukraina får passere. Welker stiller ham ett konkret spørsmål om Hunter, og han svarer som vanlig: «Not true.» Og hun lar ham slippe med det.

En liberal ordstyrer tør ikke utfordre the Big Guy når han nekter å svare. Det var ynkelig.

Biden fikk dra russer-kortet. Han koblet russisk innblanding i valget nå til Trumps forhold til Putin. USA opplever den største politiske krisen i moderne tid, fordi Obama og Biden forsøkte å ødelegge Trumps kandidatur og – da dét ikke lyktes – hans presidentskap. Avsløringen av dette har skjedd i hard kamp med Demokrater, CIA og FBI, som har servert løgn etter løgn. USA er polarisert fordi den ene siden tror den er hevet over loven. Dét er krisens essens: Demokratene bruker løgn og maktovergrep og later som ingenting. De lever i et parallelt univers. Biden besvarte alle spørsmål med: «Not true.» Nei, Hunter hadde ikke mottatt penger fra Kina. Han hadde selv ikke mottatt penger fra Russland eller Kina, og det hadde heller ingen i hans familie.

Biden står der som en gudfar som vet at ordstyreren ikke vil våge å rive av ham masken. Spillereglene tillater at han kan opprettholde skillet mellom det som skjer på scenen og det som foregår i kulissene. De to tilstandene må aldri møtes.

Men stadig flere velgere har oppdaget at politikerne lyver. De sier én ting og gjør noe annet, og løftene forblir løfter.

Anti-Trump-mediene har satset alt på at løgnen skal vinne: De nekter å omtale Biden-familiens forretninger. Men dermed truer de selve tilliten til systemet: Det var finansdepartementets eget kontrollorgan som dokumenterte at Hunter Biden fikk 3,5 millioner dollar fra kona til borgermesteren av Moskva, Yelena Baturina. Hun var på det tidspunkt verdens tredje rikeste kvinne. Det viser seg at Hunters laptop ble beslaglagt av FBI i forbindelse med etterforskning av hvitvasking. Det vil bli svært vanskelig for anti-Trump-mediene å fortsette å forsvare Biden ved å nekte å omtale disse avsløringene, som renner inn.

Bidens standardsvar «Not true» holder ikke. Det var et svakhetstegn at dét var hans strategi for kvelden. På engelsk kalles det stonewalling. Blånekting. Denne muren kommer ikke til å holde. Biden snakker hele tiden om truth over fiction.

Bidens har ertet på seg sin tidligere forretningspartner Tony Bobulinski. Han var i Nashville og holdt pressekonferanse. Bobulinski var til stede da Bidens inngikk lukrative avtaler med kineserne, og han vil overlevere sine papirer til etterretningskomiteen i Senatet.

Denne skandalen kommer ikke til å forsvinne selv om Biden skulle bli valgt.

Men det blir han neppe.

Trump klarte seg godt. Han holdt seg på matta. Han leverte gode svar og fikk inn noen fulltreffere. Trump er en politiker som leverer. Han snakker om en virkelighet som ikke lar seg skjule. Han viste til New York: – New York er blitt en spøkelsesby takket være Demokratenes politikk, sa Trump. – Det er byen jeg vokste opp i, og som jeg elsker. Nå forlater alle som kan New York.

– Not true, sa Biden.

Spørsmålet er om velgerne vet hvem som snakker sant.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.