Visepresidentdebatten ble ikke den showdown noen hadde spådd. Det ble en heller kjedelig forestilling, ikke minst takket være en ordstyrer som helt klart var en liberaler, som stilte kjedelige, generelle spørsmål og styrte diskusjonen firkantet. Det ble aldri noen temperatur når hvert segment bare skulle vare i ti minutter.

Kamala Harris klarte seg godt gjennom den første halvdelen. Hun ser godt ut og spiller på sitt ytre, slik en vakker kvinne kan. Men spørsmålet er om seerne ser at hun vet at hun tar seg godt ut og dominerer den litt kjedelige hvite mannen på den andre siden. Harris ville hatt godt av litt ydmykhet, men det er hun blottet for. Den første halvdelen var Harris’. Det skyldes ikke minst at den liberale moderatoren åpnet med covid og climate change og grønt skifte. Ikke på noe punkt fikk Harris kritiske spørsmål fra Susan Page. For henne var vitenskapen helt klar, slik den er for liberale. Dette ville utvilsomt en Trump ha tatt tak i og arrestert. Mike Pence er for snill.

Men i den delen av debatten kom Pence sterkere. Han var god på lov og orden, og han var god på militære, og ikke minst på økonomi og skattelette. Han var god der Harris tippet over. For i det andre segmentet snublet Harris i sin liberale record. Pence fikk inn noen fulltreffere når han viste til at Harris, som én av bare ti senatorer, stemte mot handelsavtalen med Mexico og Canada. Men han kunne vært enda hardere. Det var Harris som ødela for seg selv ved å slynge det radikale manifestet i ansiktet på Pence og seerne.

Harris var god når hun snakket om Affordable Care Act og preexisting conditions, dvs. folk med kroniske sykdommer. Hun var demagogisk når hun sa at «they are coming for you»,  men slik er politikken. Hvis hun hadde holdt seg til helsevesen, ville det passert. Men da hun begynte på Charlottesville og George Floyd, tippet det over.

Ifølge Harris var det fredelige protester som fulgte George Floyds død. Harris er on record for å si at uroen må fortsette både nå og etter valget. Det var en klar godkjenning av volden som har herjet amerikanske byer i fire måneder.

Meningsmålinger viser at amerikanerne frykter borgerkrig. Det var ikke mulig å oppfatte denne frykten på det gravkammerlignende podiet der debatten foregikk, og heller ikke via ordstyrerens spørsmål. Det var en steril, kjedelig forestilling, blottet for det drama som har utspilt seg i gatene.

Det var Harris som dro denne virkeligheten inn i studio ved å si at Breonna Taylor ikke fikk rettferdig behandling av storjuryen i Louisville. Her viste hun hvor radikal hun er. Harris står hundre prosent bak BLM. Hun snakket om at det endelig skulle være mulig å oppnå rettferdighet i USA. Det er slik de radikale ordlegger seg. Pence arresterte henne: USA er ikke bygget på systemisk rasisme. Men han kunne vært enda tydeligere.

Han fikk imidlertid frem at Trump og han står hundre prosent  bak politiet. Dette er blitt et politisk skille i løpet av sommeren. Biden og Demokratene har ikke fordømt volden før i 11. time. Deres taushet mens statuer ble veltet og byer brent, er noe alle har fått med seg. Protestene har hatt Demokratens godkjenning og støtte. Dét er hva amerikanerne har vært opptatt av.

Covid og volden flyter over i hverandre når New Yorks borgermester stenger ned 20 distrikter igjen. Stemningen i New York beskrives som postapokalyptisk. Varehuset Macy’s, der nordmenn handler på Black Friday, er blitt plyndret. Dette har sjokkert amerikanerne. På toppen av det hele har guvernør Cuomo og Bill de Blasio praktisert en lockdown som dreper økonomien – og ikke minst det sosiale livet.

Harris satset på at amerikanerne mener at det er Trump som er den hensynsløse og farlige. Men det er ikke sikkert amerikanerne ser det slik lenger. Prisen i de Demokratisk styrte byene og delstatene begynner å bli høy. Den økonomiske aktiviteten tar seg opp i de Republikansk-styrte. Kontrasten er stor. Forsøkene på å legge uroen og volden ved Trumps dør, er en total feilvurdering av velgernes intelligens.

Harris bommet også da hun sa at Trump kalte falne soldater for suckers and losers. Hun dro hele litaniet: Charlottesville, de militære, rasisme og splittelse. Men amerikanerne har sett hvem som har sluppet til vold og rasisme det siste halve året. Polariseringen begynte allerede under Obama. Det viste meningsmålinger.

Tirsdag publiserte Michelle Obama en video der USA anklages for å være rasistisk på samme måte som Harris ville ha det til. Det er et budskap som ikke går hjem. Ikke når de samme politikerne i neste øyeblikk sier at de vil bringe nasjonen sammen.

Dette er den motsetningen som liberalerne ikke forstår at de kommuniserer. De angriper mennesker for deres holdninger og menneskesyn, men hva med dem selv? De hevder å være imot urettferdighet. Hvis de er mot urettferdighet, hvordan kan det være riktig å bruke vold? Dette er de radikales dilemma: De gir seg selv rettigheter de ikke unner sine motstandere. De alene vet, og de har mandat fra historien til å forandre samfunnet.

Dette ble tydelig da Mike Pence måtte reise spørsmålet om å utvide antall dommere i høyesterett. Moderatoren klarte ikke reise dette spørsmålet, selv ikke når temaet var høyesterett. Kamala Harris nektet å svare. Igjen med mange smil og flørting med publikum. Men nå jobbet smilene mot henne. Dette er for alvorlig til at man kan flørte det vekk. Biden nektet å svare og vek utenom. Harris gjorde det samme. Det er i ferd med å bli et av Republikanernes beste argument: Demokratene planlegger en revolusjon hvis de vinner.

Det mest katastrofale var da ordstyreren avsluttet med å spørre om Trump virkelig har tenkt å forlate Det hvite hus hvis han taper. Han har jo sagt at han «får se», sa Page. Det er hårreisende at en moderator viser seg så partisk uten å være klar over det en gang. Hver eneste dag kommer det nå meldinger om poststemmer som er feilsendt, stjålet eller kastet. USA går mot et valgkaos, og det er Demokratene som bevisst styrer mot en slik situasjon. Men ordstyrer mener at det er Trump som er problemet! Det var et lavmål i debatten.

En journalist skal vite hvor opinionen og offentligheten befinner seg. Hvis det skulle bli valgkaos, vil det være livsviktig at høyesterett ikke blir lammet med fire mot fire.

Liksom Chris Wallace ødela Susan Page for seg selv, og var levende bevis for krisen i det liberale Amerika. De har ingen evne til selvinnsikt og selvkritikk.

Harris ble en levende demonstrasjon på en politiker som tror hun kan surfe på liberalernes selvgodhet og kravmentalitet. Det gikk bra så lenge Harris kunne love to år med gratis college og offentlig helsevesen. Men når hun betegnet demonstrasjonene som fredelige, og kalte den mest militærvennlige presidenten i nyere historie for en som pisser på gravene til døde soldater, tippet det over.

Pence fikk inn en fulltreffer da han sa at USA har hentet to av IS-morderne som var med på å drepe tre amerikanske gisler til USA, så de kan stilles for retten. Han viste til at Kayla Muellers foreldre satt i salen. Hun var IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis personlige fange, og han torturerte og voldtok henne i 18 måneder. Det amerikanske militæret planla å befri henne, men Biden og Obama nølte og utsatte operasjonen med en måned. Da de endelig slo til, kom de to dager for sent. «Foreldrene tror at deres datter ville vært i live hvis Trump hadde vært president», sa Pence, og minnet om at Biden også var imot operasjonen som drepte Osama bin Laden.

I USA er dette stort. Operasjonen som drepte Baghdadi, var oppkalt etter Kayla Mueller.

Harris var også dum nok til å si at Trump lytter mer på Putin enn på sine egne militære, og lar russerne utøve dusør for drepte amerikanske soldater. Det var iranerne som lovte Taliban dusør for amerikanske soldater, og da Trump fikk vite det, ga han ordre om å drepe Soleimani. De fleste amerikanere støtter en slik beslutning.

De fleste amerikanere har fått med seg at Obama er opphav til uttrykket å lede fra de bakre linjer. Det var i forbindelse med Libya.

Politikk handler om å bry seg, og Trump har vist at han bryr seg om vanlige arbeidere og sønner og døtre som er sendt for å dø og bli lemlestet i kriger som aldri kan vinnes.

Harris påsto at Trump hadde tapt handelskrigen mot Kina. Hun påsto at han bare bryr seg om sine rike venner. Men amerikanerne vet at det er Biden som har milliardærene på sin side. Pengene strømmer inn til valgkampen, for de venter bare på å gjenoppta handelen med Kina når tollen fjernes.

Pence kunne vært mye hardere med hensyn til Kina. Harris fikk snakke om at Biden var så transparent om sin helse, sin skatt, og Pence slynget ikke Bidens korrupsjon tilbake.

Men på slutten fikk han inn at Obama og Biden hadde brukt FBI til å spionere på og overvåke Trump-valgkampen.

– Det er dere som ikke aksepterer resultater av valg; dere har ennå ikke akseptert resultatet i 2016, sa Pence.

Han viste til dokumentene som er frigitt sist uke og denne uken.

Det gjenstår å se hvor stor gjenklang disse avsløringene har i opinionen. Amerikanerne liker justice, men det skal være ekte rettferdighet og likhet for loven.

Harris og Biden forbindes med de liberales hang til privilegier for seg selv, og amerikanerne har fått nok av dem.

Det kan hende de gjennomskuet Harris, siden hun lot seg friste til å ta den helt ut.

Da ektefellene kom opp, sto Pence der med sin kone; de så helt normale ut. Mannen til Harris sto der med et stort munnbind. Det så corny og latterlig ut på en voksen mann. Det var som om han hadde en bleie i ansiktet.

 

Democratic vice presidential nominee Senator Kamala Harris and her husband Doug Emhoff look one at the conclusion of her vice presidential campaign debate with U.S. Vice President Mike Pence held on the campus of the University of Utah in Salt Lake City, Utah, U.S., October 7, 2020. REUTERS/Lucy Nicholson

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.