En politibil brenner like nær CNN-hovedkvarteret i Atlanta. Foto: Dustin Chambers/Reuters/Scanpix

USA har vært “der” tidligere: Opptøyene i Watts, Newark, da Martin Luther King ble drept, eller da Rodney King ble mishandlet i Los Angeles. Fellesnevner er at en voldsdåd mot en enkelt utløser et raseri som går over i vandalisme.

Forskjellen denne gang er at anti-Trump-mediene legitimerer og oppildner til uro, godt hjulpet av den forrige presidenten.

Det er 68’ernes svanesang: Får vi det ikke som vi vil, brenner vi hele kåken ned.

De siste tre dagene har det liberale USA fått et glimt av hva de har utløst. Da CNN-hovedkvarteret i Atlanta ble angrepet ble det klart at mobben gjør ingen forskjell. For dem er medier medier. Det må sjokkere CNN og tilsvarende, men får det dem til å revurdere?

Det gjenstår å se. Heller ikke norske medier har tatt budskapet. De fortsetter å relatere til George Floyd-historien som om den fortsatt er det sentrale.

Det er den ikke. Nå er det angrepet på politiet. Journalister vil ikke forstå at når de – journalistene – mistenkeliggjør politiet som rasister, så ender det med at ikke bare politistasjoner og politibiler, men også TV-hovedkvarter blir angrepet.

To ting løper sammen i disse opptøyene: Demokratenes systematiske neglisjering av de svartes boligområder, deres favorisering av illegale som ikke har hjulpet de svarte, forfallet i lov og orden, etablering av sanctuary cities, som beskytter selv kriminelle mot utlevering til føderale myndigheter. Forsvaret for åpne grenser. Et viktig punkt for samtlige Demokratiske kandidater har vært oppløsning av grensepolitiet, ICE.

Det ideologiske: Fremstillingen av USA som rasistisk.

Strukturell neglisjering og ideologisk hat bereder grunnen for at dagens opptøyer er mer alvorlige enn tidligere, pluss den viktigste faktoren: Presidenten de hater over alt.

Der har du tre faktorer som til sammen gjør at mediene ikke klarer la være å promotere volden eller stå passivt og se på.

Med Obama fikk 68’erne en følelse av å skulle kunne realisere utopien likevel. Derfor ble han beskyttet av mediene og gjort til deres yndling. Han kunne ikke gjøre feil.

Forfallet i det Demokratiske partiet har pågått lenge, men økte under Obama.

Resultatet var at han tapte delstatsforsamlinger og guvernører i hopetall. De svarte fikk matvarekuponger.

Neglisjering og hat mot USA

Det er i Demokratisk-styrte delstater og byer at hjemløshet brer seg og byene forfaller. Samtidig har Demokratene systematisk kritisert politiet og Amerika for å være rasistisk.

De som trodde at USA hadde lagt historien bak seg må tro om igjen. Hvis man lytter til Demokratene er rasismen verre enn noen gang og Trump har fått dem til å gå helt bananas.

Barack Obama har her spilt en lite ærefull rolle. I 2015 da noe tilsvarende utspilte seg i Baltimore som i Minneapolis nå fordi en Freddie King ble drept, gikk mobben amok og brente ned deler av byen. Obama sa at dette har ikke noe med rettferdighet og protest å gjøre, det er plyndring, vandalisme.

Men nå sendte Obama ut et statement som appellerer til demonstrantenes og voldsmennenes vrede: Han snakker om rasismen i det amerikanske samfunn som problemet.

Dette er en kynisk utnyttelse av en situasjon til egen politisk fordel. Men det er samtidig en måte å frikjenne seg selv på.

Justis nå – lynsjing

Demokratene håper at vreden skal ramme Trump. De forsøker å få det til. Twitter forsøker å gjøre Trump til problemet pga et ord i en twittermelding. Men direkte trusler om lynsjing lar de stå.

Tucker Carlson forteller om hvordan hat – og voldsoppfordringer på twitter manifesterer seg i fysiske trusler på gaten.

Men det er nødvendig å hode tunga rett i munnen.

For et par uker siden var det en annen voldshendelse i Georgia som fikk mye medieoppmerksomhet: En svart mann  Ahmaud Arbery hadde gått inn i et hus under oppføring og blitt rapportert til politiet. Gregory and Travis McMichael havner i klammeri med ham og Arbery blir drept. Saken vokste i mediene og de to mennee ble arrestert.

Men før det tvitret Shaun King at han visste hvor de bodde og at det var bare han som sto imellom at det kom 150 mennesker utenfor huset der for å gjøre rettferdigheten der og da.

Shaun King har gode kontakter i Washington. Han blir ikke kastet ut av Twitter.

Noe lignende skjedde i Minneapolis. Der samlet en gruppe mennesker seg foran huset til statsadvokaten og ropte “We want Justice and we want it Now”.

De mener det: Instant justice.

Derfor har også opptøyene karakter av instant Justice. Det er ikke plyndring. Det er noe annet. Det får de liberale mediene til å flakke med øynene. Selv Republikanerne er tause, sier Tucker Carlson. Utrolig.

Obama og Biden angriper politiet og lover at det skal bli mer dialog hvis Biden kommer til makten.

Tucker Carlson er denne gang helt på høyden, og der er han ganske alene.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.