Det er mye vi ikke vet om amerikansk politikk de siste tretti–førti år, fordi norske medier har valgt en flik av virkeligheten og dyrket den. Vi lærer av Tucker at 58 mennesker ble drept i Rodney King-opptøyene i 1992. På norsk tv har vi om og om igjen sett politifolkene som slår Rodney King, men ingenting om alle dem som mobben slo i hjel da politifolkene ble frikjent. For norske journalister er det ikke plass til å ta inn at politifolkene ikke overdrev volden mot King. At mobben slår i hjel folk, bryr de seg ikke om, og de utelater det glatt. Vi er nå blitt «smurt» og er klare til å nikke samtykkende hvis det blir frikjennelse og mobben går til aksjon igjen. Borgerrettigheter begynte som en protest mot raseskille og lynsjing. Nå er begge tilbake i rettferdighetens navn. Men hvordan kan et system ha noe med rettferdighet å gjøre når befolkningen deles inn etter hudfarge?

Overdriver vi? Slett ikke.

Mobben er løs i USA, og mediene er med på det.

En helsearbeider i Utah ga ti dollar til Kyle Rittenhouses forsvarsfond. Noen hacket kontoen og offentliggjorde helsearbeiderens navn. Han fikk besøk på døra av et tv-team som gjerne ville henge ham ut. Men det er bare én liten historie blant mange. Statsadvokaten som har politikvinnen Kim Potters sak, fikk hjemmebesøk av mobben. De ville ha skjerpet tiltale.

Det er verdt å merke seg at historien om helsearbeideren i Utah som ga ti dollar, først ble sluppet i the Guardian, en britisk avis. Det er altså sammenhengende forfølgelse av høyrefløyen fra Utah til Storbritannia.

The ordeal began when The Guardian reported last week Rittenhouse, the Illinois teenager accused of killing two protesters in Wisconsin in August, received thousands of dollars in donations for his legal defense, including from public officials and police officers. Nguyen was condemned for trying to «destroy the life of a private citizen» when he discovered the Utah paramedic was among the people who donated.

Political pundit Stephen L. Miller wrote, «If you don’t like the enemy of the people label, perhaps stop acting like such.»

Et menneske i California som mobben mistok for vitne i Chauvin-saken, våknet til et grisehode på trappa og huset innsmurt i griseblod. Mediene tar ikke avstand, de heier på slik oppførsel.

FBI oppsøker folk og spør hvor de var 6. januar, til tross for at de sitter med mobildata og enkelt kunne sjekket det.

Dinesh d’Souza forteller om en bestemor som kun var til stede ved Capitol Hill, og som bare skjøv vekk et politiskjold. Det skulle hun ikke gjort, for det ble regnet som et angrep. Hun har tolv tiltalepunkt mot seg og risikerer 44 års fengsel. 44 år!

Og vestlige ledere protesterer mot behandlingen av Aleksej Navalnyj? Den er ille, men hva med den behandlingen fredelige demonstranter får i USA, mens mobben herjer fritt?

Det hører med til historien at Maxine Waters ba om ekstra politbeskyttelse som eskorte inn og ut av Minneapolis. Hun brukte besøket til å oppfordre til mer uro – mot politiet.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.