Talen om rikets tilstand skal være tverrpolitisk og samlende. Bidens tale var et stykke valgkamp, med voldsomme angrep på Trump, som han kalte «forgjengeren». Han angrep også høyesterett. Seks av dommerne satt noen meter fra talerstolen. Biden truet dem med at de snart skulle finne ut hvor mye politisk makt amerikanske kvinner har.

Det var et angrep på maktfordelingsprinsippet. Høyesterett falt ned på at abort er en sak for delstatene, ikke den føderale regjeringen. Det var en prinsippavgjørelse og ikke noe for eller imot abort. Biden lot som om det var en krigserklæring mot abort. Han lovte revansj fra talerstolen til den folkevalgte forsamlingen, og kanskje hintet han om at høyesterett kan bli utvidet. De progressive Demokratene har lenge ønsket å gjøre dette, og opphevelsen av Roe vs. Wade var for dem uakseptabel. Den radikale siden nekter å godta at seire de har vunnet blir «rolled back». Da går de til krig, uten respekt og forsvar for demokratiet.

De seks dommerne satt tause mens Biden langet ut mot dem, og Demokratene reiste seg og ga tordnende applaus.

Det var meget uamerikansk.

Det minnet om da Demokratenes flertallsleder i Senatet, Chuck Schumer, sto på trappen til høyesterett for fire år siden da Roe vs. Wade var opphevet og truet dommerne: Han sa de skulle komme til å angre. De hadde sådd vind og skulle høste storm.

Justisminister Garland tillot demonstranter å paradere foran høyesterettsdommer Brett Kavanaghs hus til tross for en lov som forbyr krenkelse av privatlivets fred for tjenestemenn. En ung radikaler fløy fra California og sto utenfor Kavanaghs hus klar til å gå inn og drepe familien. Han hadde alt utstyr med seg. I siste øyeblikk kom han i tvil og ringte 911 og overga seg. De illiberale mediene skriver ikke om vold på venstresiden.

Ingen president blottlegger sine nederlag. Men Biden går mye lenger. Han kaller dem seire.

Han sa at USA aldri har vært tryggere. Da ropte en Goldstar-far fra galleriet: «Abbey Gate, Abbey Gate!» Han siktet til de 13 amerikanske soldatene som mistet livet da Biden måtte sende inn igjen soldater for å sikre tilbaketrekningen fra Kabul. Bidens klønete politikk – han hørte ikke på generalene – forvandlet tilbaketrekningen til kaos.

Nå meldes det at Goldstar-faren er blitt arrestert. Goldstar vil si at han har mistet en sønn eller datter under tjeneste.

Dette er Bidens Amerika.

Biden skrøt også av at han setter houthiene på plass, men så sent som denne uken har de første sjøfolkene mistet livet i angrep. Amerikanerne har gjennomført gjentatte straffetokt, uten virkning.

Derfor er det også tvil om Bidens gjennomføringsevne når han lovte å opprette en nødhjelpshavn i Gaza. Samtidig sa han «no boots on the ground», ingen amerikanske soldater skal inn. Hvordan skal operasjonen da gjennomføres?

Biden leverer halve løsninger, og USAs avskrekkingsevne er svekket, enten det er i Ukraina, Midtøsten eller Taiwan.

Biden sa også at Kina ikke er noen fiende, men en konkurrent. Det sier han samme dag som et stort flertall i Representantenes hus stemte for at selskapet som eier TikTok, Bytedance, må kvitte seg med sine kinesiske eiere.

Fox News sier at talen ble oppfattet som «mørk og truende» av konservative. Biden nevnte «forgjengeren» et titalls ganger. Det er høyst uvanlig å angripe sin hovedutfordrer i en tale om rikets tilstand.

Demokratene og Biden har allerede vist at de vil kjøre på 6. januar og Trumps kritikk av krigen i Ukraina og invasjonen i sør. Biden kobler disse tingene til hverandre og gjør Trump til en trussel mot demokratiet.

Men denne argumentasjonen henger ikke sammen for velgerne.

De vil ikke gi flere penger til Ukraina så lenge grensen i sør står åpen. De beløp Biden vil sende, er på størrelse med avkastningen til de største hedgefond i USA på ett år: 60 milliarder dollar.

Det Biden ikke snakker om, er at han har gjort USA til en forgjeldet nasjon hvor rentene snart er like høye som forsvarsbudsjettet, og det vil bare eskalere i årene fremover. Denne pengebruken er den virkelige grunnen til inflasjonen –ikke bare i USA, men også i Norge.

Da holder det hardt å selge et budskap om at USA er tryggere i dag enn under forgjengeren.

Trump viklet ikke USA inn i noen kriger. Nå er USA involvert i flere, og de er preget av mission creep, noe amerikanerne hater. De har altfor mange ganger opplevd at USA blir sugd inn i kriger uten ende.

Essensen i Bidens tale var at han ville at amerikanerne skulle stole på ham, og ikke på sine egne øyne.

I hans øyne går økonomien strålende. Men nå har velgerne levd med «Bidenomics» i tre og et halvt år, og de har en helt annen oppfatning.

Biden har for vane å fremstille seg som vanlige folks forsvarer. I virkeligheten har han deklassert middelklassen – økonomisk, rettslig, verdimessig og politisk. Når han sier at han vil bygge nedenfra og opp, ikke ovenfra og ned, som forgjengeren, opplever de det som ren hån.

Stikkordet for Bidens tale er frekkhet. Hvis du skal lyve, så gjør det grundig. Spørsmålet er hvor langt amerikanerne er kommet i erkjennelsesprosessen. Forstår de at Biden slår dem i ansiktet og tramper på dem? Etter reaksjonen på alle rettssakene mot Trump å dømme, gjør de det. Da kan Bidens state of the union-tale slå tilbake på ham.

Avstanden mellom virkelighet og fremstilling er for stor. Broen bærer ikke.

«Attacking his opponent directly in the first minutes of his speech is unprecedented and perhaps the most partisan start to a State of the Union address in modern memory,» Marc Thiessen, a Fox News contributor and former speechwriter in President George W. Bush’s administration, said during the address. «As someone who helped write several SOTUs and who reveres this important presidential institution, I’m stunned by this address. It’s an utter disgrace.»

«This man should never be allowed to take the rostrum of the House and deliver a State of the Union address again,» he added.

«Å angripe motstanderen direkte i de første minuttene av talen er uten sidestykke og kanskje den mest partiske starten på noen State of the Union-tale i nyere tid», sier Marc Thiessen, en Fox News-bidragsyter og tidligere taleskriver for president George W. Bush. «Som en som hjalp til med å skrive flere SOTUer og som ærer denne viktige presidentinstitusjonen, er jeg lamslått av denne talen. Det er en fullstendig vanære.»

«Denne mannen burde aldri mer få lov til å innta talerstolen i Representantenes hus og holde en State of the Union-tale», la han til.

https://www.foxnews.com/politics/biden-assails-predecessor-trump-gop-sharply-partisan-state-union-speech

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.