Å kalle Stoltenberg fan er Trumps måte å rose måten han skjøtter jobben på. Trump er vant til folk som motarbeider ham. Det gjør ikke Stoltenberg. Her fra NATO-toppmøtet i Watford, Storbritannia 4. desember 2019. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Maria Bartimoro er en av USAs beste TV-journalister: Hun er skarp, intelligent, smart. Når hun intervjuer Donald Trump i en time ser man to intelligente mennesker som anerkjenner hverandre og viser at de har respekt for verdens kompleksitet. En dyktig journalist kan faktisk få frem intervjuobjektets karakter, ta ut det beste i ham.

Trump er smart. Han har full oversikt. Han kan sveipt fra F-35, til smittesituasjonen i Florida, New York, Michigan og Georgia. Republikanske guvernører viser at taket ikke faller ned når de åpner opp. Derimot blir Demokratene upopulære når de krever at restauranter skal notere navn og adresse på gjestene. Hvis de i det hele. tatt får gå ut.

Mennesker som har vært innestengt i sine leiligheter i tre måneder, legger nå ut videoer der de river Demokratiske guvernører i filler. Det er mennesker som ser sine livsverk synke i grus. Den dagen de får lov å gå ut igjen, er det ingenting som venter dem annet enn elendighet.

Folk opplever at Demokratene faktisk drar fordel av denne situasjonen og vil den skal vare ved. Den gir dem uante muligheter til makt. Samme tendens er merkbar i Skandinavia. Koronalovene er et varsel: Befolkningen skal venne seg til at myndighetene kan bestemme ting over hodene på seg. De må øve seg i lydighet for en større nødvendighet. Du diskuterer ikke med et virus. Samme lydighet kan overføres på klima.

Slik kan den demokratiske samtalen sjaltes ut gjennom en force majeure, en nødsituasjoy.

Samtalen penses flere ganger inn på Kina. Trump sier viruset kom fra Institute of Virology i Wuhan. At det slapp ut kan ha skyldtes inkompetanse, stupiditet eller overlegg. Men at internasjonal flytrafikk gikk som normalt ut fra Wuhan etter at byen ble underlagt karantene 23. januar, var et bevisst valg.

Beijing sendte en stor handelsdelegasjon til Washington 15. januar. De nevnte ikke ett ord om viruset.

-Tror du Kina kommer til å honorere avtalen om å kjøpe varer for 250 milliarder dollar? spør Bartimoro.

Trump sier i den nåværende situasjonen betyr det ikke så mye. Han er villig til å rykke USA løs fra Kina om nødvendig.

Midt ute i samtalen spør han Bartimoro om hun kan gjette hvem som er hans mest lojale fan? Før han selv gir svaret: -NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Grunnen er at Stoltenberg har fått NATO-landene til å øke forsvarsbudsjettene med 100 milliarder.

-Hvor har du seigheten og styrken fra? spør Bartimoro.

-Det er det alle spør om, svarer Trump. Han er usedvanlig alert.

Hvordan vil det gå til høesten? Trump husker alt og Biden ingenting. Trump har en egen måte å risse opp en person på og med en bisetning flerrer han opp Biden.

 

Dette er hva NTB fikk ut av intervjuet:

Trump sier han ikke vil snakke med Xi akkurat nå

USAs president Donald Trump sier han har et veldig godt forhold til president Xi Jinping. Samtidig truer han med å kutte forbindelsene til Kina.

Trump erklærte i et intervju med Fox Business torsdag at han er «svært skuffet» over Kinas håndtering av koronautbruddet.

– Jeg har et veldig godt forhold, men jeg bare … Akkurat nå vil jeg ikke snakke med ham, sier Trump om sin kinesiske motpart.

På spørsmål om hvordan USA eventuelt vil velge å reagere overfor Kina, gikk ikke Trump i detalj, men kom med følgende generelle advarsel:

– Det er mange ting vi kan gjøre. Vi kan gjøre ting. Vi kan kutte ut hele forholdet.

 

 

 

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.