Willys supermarked i Norrköping, Sverige. Illustrasjonsfoto: Thuresson / Wikimedia Commons

En ansatt ved en butikk i Göteborg uttalte at han var så krenket at han ikke fikk puste da sjefen beordret han til å snakke svensk i arbeidstiden. Butikken ble anmeldt for etnisk diskriminering, men saken vant ikke fram.

Hendelsen skjedde i november 2019, skriver Göteborgs-posten. Ifølge den ansatte, som jobbet som medarbeider i en Willys-butikk, ringte sjefen til arbeidsteamet og informert dem om at det var forbudt å snakke arabisk på arbeidsplassen, både i arbeidstiden og i pauser.

Det hele toppet seg for den ansatte da sjefen ga arbeidsinstrukser på svensk.

«Arbetsledaren var tydlig med att det är svenska som gäller, det gäller alla. Jag kände mig illamående och sa till gruppchefen: Jag vet inte hur jag ska göra, då du vet att jag har en begränsad svenska» skrev den ansatte i klagen til Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Ifølge den ansatte skal sjefen ha blitt svært opprørt over den ansattes respons og ropt ubehagelige ting til den ansatte på arabisk, samt fremsatt et skriv for arbeidsplassens språkpolitikk. Mannen som ikke forstod svensk tilstrekkelig skal deretter ha fått en kollega til oversette skrivet og blitt fortalt at det var forbudt å snakke arabisk i arbeidstiden.

I følge Willys språkpolitikk skal ansatte bruke det svenske språket i arbeidstiden både i butikken og under kaffepauser. Politikken ble innført etter at de ansatte dannet klikker basert på språket de snakket, hvilket førte til sikkerhetsproblemer og konflikter.

Dagen etter hendelsen meldte den ansatte seg syk.

«Jag kunde inte sova, det kändes så tungt att andas, hjärtat bara bankade«, skrev den ansatte i klagen til DO.

Myndighetene innledet en etterforskning av hendelsen, men fant ingen bevis for etnisk diskriminering. DO bemerker at det ikke foreligger bevis at et eksplisitt forbud mot å snakke arabisk på arbeidsplassen. Å oppmuntre ansatte til å snakke svensk utgjør ikke etnisk diskriminering, ifølge myndigheten.

«DO bedömer sammantaget att språkpolicyn, på det sätt den tolkats och genomförts, var berättigad, lämplig och nödvändig och inte framstår som orimligt ingripande» konkluderer myndigheten.

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.