En muslimsk mann som nektet å ta sine kvinnelige kolleger i Helsingborgs kommune i hånden fikk sparken etter flere klager. Nå har han gått til sak mot sin tidligere arbeidsgiver og krever 20.000 kroner i oppreisning. Helsingborg by mener at kommunen ikke har diskriminert eller krenket mannen.

– Individen väljer hur man hälsar på sina arbetskamrater, men i den här frågan handlar det om att en man med hänvisning till sin religiösa tro vill ha rätten att negativt särbehandla kvinnor och den ordningen kan vi inte ha, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) till SVT Nyheter.

Är det inte fritt att ha en trosuppfattning som anställd i Helsingborgs stad?

– Jo, absolut. Man får ha vilka åsikter man vill och man får tro på vad man vill – men man får inte bete sig hur som helt, det är det som egentligen är kärnan, säger Maria Winberg Nordström.

Mannen har fremdeles ikke forstått at det er han som krenker:

– Jag trodde inte man kunde bli sparkad för en sådan sak, jag har ju inte misskött mitt jobb, säger mannen till SVT Nyheter.

– Jag förstår inte varför någon skulle ta illa upp av att jag hälsar med handen mot hjärtat. Jag är praktiserande, religiös muslim och vill följa min religion. Och det är inte bara män som inte skakar hand med kvinnor, det finns också kvinnor som inte vill skaka hand med män, säger mannen till SVT Nyheter Helsingborg.

Han sier at det finnes kvinner som ikke vil håndhilse på menn. Jasså? Han tenker kanskje på kvinner med samme bakgrunn som seg selv?

Men europeiske kvinner er hjemme hos seg selv og de vil ikke bukkes til, de vil håndhilse:

Mannen är troende muslim och vill med hänvisning till det inte hälsa genom att ta kvinnor i hand. Han hälsar istället genom att föra handen till hjärtat och bocka huvudet för att visa respekt.

Det skal bli spennende å se om han får medhold i retten.

Det er ikke første gang at håndhilsenekt har vært et problem i Sverige:

I en tilsvarende sak fra 2013 betalte Trollhättan bykommune straks 30.000 svenske kroner til han som nektet å håndhilse og ga en skriftlig advarsel til hans kvinnelige sjef som hadde klaget. Men den saken kom aldri for retten.

I 2010 ga Stockholms tingsrätt en mann 60.000 kroner i erstatning med begrunnelse at det var religiøs diskriminering. Han hadde nektet å håndhilse på en kvinne på arbeidsplassen.

– Det här är ett framsteg på så sätt att det stärker rätten att utöva religion. Det finns en skepsis mot alla som visar religiösa uttryck, inte minst mot muslimer. Men det här visar att man inte ska behöva inskränka på sin religion för att kunna få ersättning för exempelvis arbetsmarknadspraktik, säger Ulrika Dietersson.

Sydsvenskan  International Business Times  The Local SVT