Dagens sending tok utgangspunkt i en kjent og kjære barnebok: Om geitekillingen som kunne telle til ti. De andre dyra ble reddet når han begynte å telle dem. De opplevde det som magisk. Han fikk makt over dem. Hvilket han i en viss forstand fikk. Den som kan telle får makt over den han teller.

I vårt samfunn er det myndighetene som får makt over oss ved at de teller smitte og bestemmer hva vi må gjøre for å få smitten ned. Mediene har under hele pandemien vært villige hjelpere.

Det var Kjell Skartveit som i sin kommentar sist søndag påpekte at staten har overtatt ansvaret for våre kropper, liv og helse. Men friheten har gått med i dragsuget og staten synes ikke å la seg merke med det. Den ene forordningen hagler ned fra oven. Nå heter det at man ikke skal krysse kommunegrensen uten god grunn. Hva er et viktig ærend for å krysse en kommunegrense? Vi krysser den i vår daglige dont. Hvor er fornuften blitt av? Det spør stadig flere seg om, men det synes ikke som om myndighetene merker det. De er forhekset av sin egen «telling».

De teller oss og får makt over oss.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.