Justisminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie orienterer fredag ettermiddag om håndteringen av koronavirusutbruddet i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Samfunnet må være forberedt på at de omfattende tiltakene også gjelder etter 26. mars, sier helseminister Bent Høie (H). En beslutning kommer tidlig neste uke.

Helseministeren ba torsdag det norske folk være forberedt på at de omfattende smittetiltakene også vil gjelde etter 26. mars.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet skal i helgen gå gjennom tiltakene og vurdere situasjonen. Så tidlig som mulig neste uke kommer fasiten, ifølge Høie.

Kan vare lenger enn vi håper

– Det kan hende at dugnaden vår kommer til å vare lenger enn vi håper og ønsker, sa Høie under den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Han understreket at han var tydelig allerede da de første tiltakene ble innført 12. mars, på at perioden kunne bli forlenget.

– Men det er greit å si i dag, før vi går inn i helgen, at folk må være forberedt på at dette kan vare lenger. Forhåpentligvis er samfunnet da litt mer forberedt enn det var 12. mars, sa Høie.

Forsinkelse i rapporteringen

Foreløpig er det for tidlig å si om tiltakene fra regjeringen har begrenset smitten, ifølge avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet.

Hun sier at det blir en forsinkelse i rapporteringen av smittede i og med at det både kan ta tid før man får symptomer, før man blir testet og før man får svar på prøvene.

– Dermed går det en del dager før vi får rapportert om smittetilfeller, sa hun.

Tiltakene stanser ikke spredningen

Vold understreket imidlertid at de omfattende tiltakene ikke stanser spredningen av viruset. Hun forventer en gradvis økning i smittetilfeller fremover.

– Vi forventer at vi får flere smittetilfeller. Vi klarer ikke å stoppe epidemien selv om vi har disse inngripende tiltakene, sa hun.

Høie mener at man likevel ser en effekt av smittetiltakene.

– De virker på det vi skal oppnå – det er mindre kontakt mellom folk.

Lokale regler bør fjernes

Flere kommuner har innført lokale karanteneregler.

Det er ikke nødvendig når regjeringen allerede har innført så inngripende tiltak, mener justisministeren, som ber kommunene fjerne disse tiltakene.

– Jeg har bedt fylkesmennene ta dette opp med kommunene, sa Monica Mæland på den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Dette forutsetter imidlertid at folk holder seg hjemme og overholder tiltakene, understreket hun.

Hun sa videre at kommunepolitikerne gjør så godt de kan, og at tiltakene er innført i beste mening.

– Men det skaper store utfordringer for eksempel for dem som jobber på kryss og tvers av kommunegrenser, sa justisministeren.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar i debatten.