Med de nye karantenereglene som er innført i hele Italia, vil reiser mellom kommuner heretter kreve at man fyller ut et skjema utarbeidet av Innenriksdepartementet for egenerklæring om reisens nødvendighet. Avisene er service-minded, og tilbyr lenker for nedlasting.

Man fyller inn personopplysninger, reiseplaner og begrunnelse, og må vise frem dokumentet i tilfelle politikontroll. Utilstrekkelig begrunnelse kan medføre reisenekt, og usanne opplysninger er forbundet med straffeansvar.

Tatt i betraktning at Italia er et tett befolket land med nesten 8000 kommuner, er det mange som ikke trenger bevege seg særlig langt for å krysse en kommunegrense. I Nord-Italia ser man at de aller fleste kommuner er små, med unntak av tynt befolkede steder som fjellområder i Alpene og Appenninene, eller storbyer som Milano, Torino, Bologna, Padova etc.:

Nord-italienske kommuner. Grafikk: Ilbiondocavaliere / Wikimedia Commons.

For mange, yours truly inkludert, holder det å bevege seg en kilometer eller to for å forlate kommunen hvor man vanligvis har tilhold.

Historieinteresserte personer vil kanskje få flashback til enevoldstiden i Danmark-Norge, da man trengte reisepass også for innenlandsreiser.

Dagens italienske «reisepass» trenger altså ikke å utstedes av øvrigheten, men fungerer likevel som en påminnelse om at den bevegelsesfriheten vi har vært vant til i manns minne, ikke er noen naturlov.

Det er en litt rar atmosfære i Italia i disse dager, noe man merker straks man beveger seg utendørs, men så lenge arbeidsliv og transport fungerer, lider man jo ikke noen direkte nød.

En bar ikke langt fra undertegnedes italienske residens har teipet gulvet for å få folk til å respektere sikkerhetsavstanden på én meter:

Det er ikke så mange kunder for øyeblikket, men initiativet illustrerer hvordan samfunnsmaskineriet innretter seg etter nye betingelser.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.