Stillbilde fra video: LaPresse.

Italia er for tiden i lockdown, og blant de mange restriksjonene befolkningen er pålagt, er et forbud mot å bevege seg mellom regionene i landet av grunner som hverken har med arbeid, helse eller strengt nødvendige ærend å gjøre.

Den som reiser fra en av Italias 20 regioner, må ifølge loven bringe med seg en egenerklæring og dokumentasjon av behovet for å reise. Både ved transportknutepunkter og ombord på transportmidler foretas det politikontroller, og den som ikke har papirene i orden, risikerer kraftige bøter.

Dette kravet gjøres imidlertid ikke gjeldende for ulovlige migranter i landet, som hver eneste dag tar tog fra Italia i retning Frankrike.

Det italienske nyhetsbyrået LaPresse dokumenterte tirsdag at en gruppe på 29 migranter fra Sudan og Etiopia satte seg på et tog fra Tiburtina-stasjonen i Roma med kurs nordover.

En talsmann for NGO-en Baobab Experience, som hjelper migranter i Italia, forteller at det på en vanlig dag er mellom 5 og 20 migranter i Roma som ber dem om hjelp til å organisere reiser ut av Italia, hva enten deres bestemmelsessted er Frankrike, England, Tyskland eller andre destinasjonsland.

Til tross for alle politikontrollene, har det ennå ikke skjedd at migranter som forsøker å forlate Italia på denne måten, er blitt stanset i sitt foretagende siden siste lockdown begynte den 9. mars.

«I Sudan er det mange problemer, det er krig. Bare i Europa kan man leve i fred», sier Asharaf, en 30 år gammel sudaneser som prøver å gjennomføre sin lange reise.

Hvis man lurer på hvorfor koronarestriksjoner blir stadig mindre populære blant europeere, er nok noe av forklaringen å finne i urimeligheter som denne.

Hvorfor skal italienere være nødt til å begrense sin bevegelsesfrihet radikalt under lockdown, mens ulovlige innvandrere beveger seg fritt?

For italienske myndigheter handler det også om at det gamle svarteperspillet fortsetter. Migranter som reiser videre, er ikke lenger deres problem.

I mellomtiden fortsetter ilandstigningene. Tirsdag kom «Ocean Viking» til havnen i Augusta på Sicilia med 116 nye migranter – fra Guinea, Mali og Elfenbenskysten. Men regjeringen Draghi holder litt igjen: «Sea Watch 3» ble nylig tatt i administrativ arrest.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.