Språk kan vise vei, språk kan opplyse eller tilsløre. George Orwell beskrev det godt i sin bok 1984, der vi ble kjent med Sannhetsministeriet som drev med med propaganda og omskrivning av virkeligheten. For å trenge igjennom all den nytalen vi tutes ørene fulle av, må vi dechiffrere eller dekode språket, som ellers vil kunne bli et enigma.

Dagens sending innledes med litt om mannen som knekte Enigma, britiske Alan Turing, og filmen om ham, regissert av norske Morten Tyldum.

Som en ekstraservice for våre lesere, seere og lyttere, hitsettes definisjonen av noen sentrale tema og fremmedord:

hermeneutikk

Hermeneutikk er læren om fortolkning av tekster og betegner de humanistiske vitenskapenes særlige metode (Wilhelm Dilthey) eller en filosofisk teori om all forståelse (Martin Heidegger). Se også forståelse.

UTTALE hermeneutˈikk
ETYMOLOGI av gresk hermenevein, ‘tolke, utlegge’ (Store norske leksikon)

manikeisme

strengt asketisk religionslære, som hevder en evig kamp mellom lysets og mørkets rike, mellom Gud og Satan | jf. gnostisisme

ETYMOLOGI avledet med suffikset -isme av navnet til stifteren, perseren Mani, Manes (216–277 e.Kr.), latin Manichaeus (Det norske akademis ordbok)

retorikk

Retorikk er tradisjonelt definert som kunsten å tale for å overbevise. Ordet brukes også om faget som går ut på å lære denne kunsten.

UTTALE retorˈikk
ETYMOLOGI av gresk rhetorike tekhne, ‘talerens kunst’ (Store norske leksikon)

 

Se Dagsorden på YouTube og Rumble kl. 23 i kveld. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger. Kveldens sending kommer her:

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.