Norske lyrikere etterlyser mer poesi i politikken. Her Amanda Gorman sitt dikt «The Hill We Climb» under innsettelsen av president Joe Biden. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque TPX 

Amanda Gorman har gjort inntrykk etter sin politiske poesi under innsettelsen av USAs nye president Joe Biden. Nå etterlyser flere norske lyrikere poesi på Stortinget. Enkelte tar til orde for at det burde være obligatorisk.

Klassekampen skriver at flere norske forlag ønsker bokrettighetene til «USAs nye superstjernepoet Amanda Gorman». De nevner også at  Kongressbiblioteket hvert tiende år utnevner en «Poet Laureate», som skal arbeide for poesiens kår i landet. Amanda Gorman er utnevnt som prosjektets unge ambassadør.

Terje Dragseth er poet, multikunstner og «gammel anarkist» – men han har liten sans for pidestaller.

– Det er litt snobbete å framheve én som liksom skal målbære poesien

Dragseth vil heller hyre inn poeter til Stortinget med jevne mellomrom:

– Det skulle vært obligatorisk, også ved en stortingsinnsettelse! Heller enn trontalen skulle en poet lest dikt. De gamle norske kongene gjorde klokt i å ha skaldene ved sin side.

Han bruker Gorman som eksempel. Ingen vil huske talen til Biden, men alle vil huske den «22-år gamle fargede poeten i sin vakre gule kåpe».

Hoffpoet?

Lyriker Henning Bergsvåg støtter Dragseth. Det må bli slutt på at poesi kun nevnes når den skal latterliggjøres:

– I den grad poesien har vært i Stortinget, har det vært til spott og spe, som da Arild Nyquists dikt ble lest med tullestemme i 1972, for å vise det uforklarlige og nytteløse ved poesien. Men jeg tror poesi kan ha en forløsende kraft politisk, sier Bergsvåg, som selv har skrevet dikt om både flyktningkrise og Israels bombing av Palestina.

– Burde vi utnevnt en «hoffpoet»?

– Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom dét og å bruke poesi i politikken. Men at det politiske er mangelfullt i norsk lyrikk, er hundre prosent sikkert. Vi har nok fortsatt et dogme som sier at dikt skal være mangetydige og subtile, ikke reduseres til ett budskap.

Både Bergsvåg mener Gormans dikt var optimalt for anledningen, og lyriker Cecilie Løveid mener Gorman er «superflink».

Ikke alle er enig i dette.

Amanda hylles av en hel verden for middelmådig poesi

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂