Portretter av Sir Francis Drake, Sir Walter Raleigh og Lord Nelson, malt av henholdsvis Marcus Gheeraerts den yngre, en anonym kunstner og Lemuel Francis Abbott.

En skole i Howden, East Yorkshire, har besluttet at bygninger ved skolen ikke lenger skal være oppkalt etter britiske historiske skikkelser som Francis Drake, Walter Raleigh og Lord Nelson, skriver Daily Mail.

Bygningene ved Howden Junior School vil heretter kalles opp etter den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, den afghanske menneskeretts­aktivisten og fredspris­vinneren Malala Yousafzai samt den amerikanske aktivisten og poeten Amanda Gorman, som leste et dikt under innsettelsen av Joe Biden som amerikansk president.

Bakgrunnen for endringene av navnene på bygningene ved den nordengelske skolen er en e-post til skoleleder Lee Hill fra en tidligere elev ved navn Francesca som fordømte de tre historiske personene for sine «avskyelige handlinger».

Sharing the email on Twitter, Mr Hill wrote: ‘I’m really excited & proud to share this. Not just because of the individuals our School Council chose as representing our school community values or the incredible art from local artist Amy Smith but because of the courage of one child who made a stand.

Den tidligere eleven lærte meg at Drake, Raleigh og Nelson representerte slaveri, undertrykkelse og rasisme, skriver Hill.

‘In English history, all three of them have been portrayed as admirable and courageous whilst their despicable deeds have been brushed under the carpet and certainly have not been discussed in the classroom.’

Et vedtak i elevrådet banet deretter vei for navneendringen, som Hill ikke hadde noe imot.

The headteacher goes on to explain that the school had no ‘tangible reason’ to keep the historical names and that none of the pupils knew who they were as they were not part of the curriculum.

Vi hadde ansvar for å handle, konkluderer skolelederen.

Sir Francis Drake gjennomførte en jordomseiling i det 16. århundre, og var siden nestkommanderende da England nedkjempet den spanske armada. Sir Walter Raleigh, en samtidig av Drake, var oppdagelsesreisende og deltok i engelskmennenes kolonisering i Amerika.

Lord Nelson var britisk admiral under napoleonskrigene, og døde i strid da britene beseiret franskmennene under slaget ved Trafalgar i 1805. Han er hedret med en statue på en kjempehøy søyle på Trafalgar Square i London.

Cancel-kulturen i Storbritannia har også gått utover monumenter i øyriket. Under demonstrasjonsbølgen i forbindelse med Black Lives Matter-protestene i fjor ble en statue av Edward Colston kastet i elven i Bristol. Ved Parliament Square i London ble statuen av Sir Winston Churchill tilgriset.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!