Pimlico Academy i Westminster i London er scenen for et elevmytteri. Elevene protesterer mot hva de kaller en rasistisk ledelse ved skolen. Den nye rektoren Daniel Smith innførte mer britisk historie i læreplanen og han strammet inn på skoleuniformsregler. Blant annet skulle det ikke være lov å bruke «fargerike» hijaber til uniformen. 75 prosent av elevene har etnisk minorietsbakgrunn.

I en sit-down demonstrasjon deltok hundrevis av elever og også en del foreldre. De vil ikke ha undervisning om historiske hvite britiske konger og dronninger, men om Black Lives Matter. De mener at skolen er islamofob som kun tillater svarte hijaber til skoleuniformen. Dette «utfordrer unge kvinnelige muslimers identitet», skriver de i sitt protestdokument. De vil også ha kjønnsnøytrale uniformer ettersom enkelte sliter med sin egen kjønnsidentitet. Og de vil ikke ha det britiske flagget.

Etter at Daniel Smith overtok som rektor i september, har hele det ledende lærerteamet sagt opp. Pimlico Academy drives av Future Academies som ble satt opp av den konservative Lord Nash og hans børsmeglerkone Caroline. 30 lærere sier i tillegg at de vil si opp innen skoleåret er omme. De sier at deres verdigrunnlag ikke reflekteres hos ledelsen.

Elevene krevde også at det britiske flagget på skolen skulle tas ned, fordi de mener at det er rasistisk. De brente Union Jack-flagget i september, så dette er ikke noen ny konflikt. Det nye er at skoleledelsen har gitt etter og fjernet det britiske flagget.

Rektor adresserte de demonstrerende elevene og han sa at de forsto at flagget var et sterkt symbol som kunne skape intense reaksjoner. Vi vil se på saken etter påske, sa han og vi vil i mellomtiden ta ned flagget:

«The issue of the flying of the Union flag was discussed at length. We acknowledge that this symbol is a powerful one which evokes often intense reactions. We have listened to the concerns of students, parents and the wider community about it. After Easter, we will conduct a review of this and, as part of that, consult with all the academy’s stakeholders to elicit their feedback. In the meantime, and until that review is concluded, the Union flag will not be flown at the academy.’

Pimlico Academy har gode eksamensresultater og de aller fleste elevene går videre til universitet. Men i mangfoldets navn vil ikke de etniske minoritetene samles under det britiske flagget som representerer verdiene i det landet de vokser opp i.

Boris Johnson har nylig sagt at Union Jack skal flagges ved alle offentlige bygninger.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Andrew Bridgen, Tory MP sa til The Times at han alltid har ansett skoler for å være steder hvor lærerne underviser elevene, og ikke omvendt. Skoleuniformer skaper likhet, ikke diskriminering, sier han. Han foreslår en ekstra historietime om hvordan briter under Union Jack-flagget avskaffet slaveriet:

“I always considered schools to be places where the teachers taught the pupils not the other way around. School uniforms are uniform to create equality not discrimination.

“The ending of the international slave trade was enforced by brave sailors and marines serving under the Union Jack, the flag some students have demanded be removed. May I respectfully suggest extra history tuition?”

Daily Mail   The Sun    BBC   The Times

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.