Apu blir brukt som veggreklame på en salgsvogn med en herlig tekst. Men AP sendte ut bildet i forbindelse med dokumentaren The Problem with Apu. Noen så at angrep på stereotyper var en karrierevei som venstresiden anla. Kulturen er full av stereotyper. Kommunismen og nazismen har det til felles at de lever av stereotyper: positive, riktige stereotyper og de fordervelige. Av en eller annen grunn er vår kultur plutselig full av giftige stereotyper om mennesker med brun hudfarge. De må utryddes. Man begynner med å angripe kunstnerne bak. Foto: Deborah Cannon / Austin American-Statesman via AP/NTB

Woke-galskapen ruller over USA og forplanter seg til andre, som ser det som fordelaktig å henge seg på. Hvis kjønn og hudfarge kan gi privilegier, hvorfor ikke henge seg på? Hvis man kan ødelegge konkurrenter som er dyktige, men mangler den riktige hudfargen, kan det vel gi en selv karrieremuligheter?

Det gjelder også medier. Hvis man selv ikke tør kritisere politisk galskap, kan man like gjerne ri bølgen. Det synes i hvert fall VG å mene, som ukritisk gjengir at stemmen bak indiske Apu i the Simpsons, Hank Azaria, nå ber om unnskyldning for at han laget en god karakter.

Azaria fortalte i januar i fjor at han ville gi seg med rollefiguren, men dette er første gang han ber om unnskyldning.

– Jeg ber oppriktig om unnskyldning. Jeg vet du ikke ba om det, men det er viktig. Jeg ber om unnskyldning for min del i å skape det og delta i det. En del av meg føler behov for å gå rundt til alle indiske personer i dette landet og be om unnskyldning.

VG synes åpenbart det var en god idé. Azaria har sett lyset.

– Jeg visste virkelig ikke bedre. Jeg tenkte ikke over det. Jeg var ikke klar over hvor mange relative fordeler jeg hadde i dette landet som en hvit gutt fra Queens, sier han og fortsetter:

– Men bare fordi det var gode intensjoner, betyr ikke det at det ikke var virkelige negative konsekvenser av denne greia som jeg er ansvarlig for.

Hank Azaria ber om unnskyldning for «The Simpsons»-Apu 

Ansvarlig for? Er en skuespiller ansvarlig for kulturelle endringer? Eller politiske stemningsbølger? Skal man legge seg flat for galskap?

Amerikansk elite mener på ramme alvor at en hvit person ikke kan oversette en svart lyriker, slik det skjedde med Amanda Gorman i Nederland. Er språket rasistisk?

Det er jo dét woke-folket mener.

VG er påpasselige med ikke å nevne hvilken galskap woke-kulturen er, Hvis leserne fikk høre at også matematikk er rasistisk, ville de kanskje reagere.

Markedet bestemmer

VG ser at det er et skifte på gang. De ser at bølgen fra USA er sterk, men de forstår ikke konsekvensene for en norsk avis av å kaste seg på. VG signaliserer at den har sympati for nye nordmenn med brun hud. Men kjøper disse VG?

Den politiske galskapen har rullet over mange kunstnere allerede. En som ligger klar i løypa, er Robert Stoltenberg. Hans fremstilling av pakistaneren i serien Borettslaget er klart rasistisk sett med woke-briller.

Nordmenn blir nostalgiske som gamle DDR-borgere og lengter tilbake til en verden der en Narvestad var mulig og stereotyper ble tatt i beste mening. Stoltenberg er en ny Fleksnes. Folk ser seg selv i karakteren og elsker den. Men nå er det slutt. Humoren blir politisk, og da dør den. Så mye har Norge forandret seg på bare fjorten år: OSLO 3. mars 2006: Driftsleder Narvestad alias Robert Stoltenberg, og Ruth (Sidsel Rørli) mimrer over et bilde av borettslaget tatt i 1950. Lørdag starter sendingen av 8 nye episoder av tv-serien Borettslaget på NRK. Foto: Cornelius Poppe / NTB .

Stoltenberg er elsket for sine roller, og VG vil nok ikke gå foran. Men andre vil ta opp «kampen». Hvis Churchill skal vekk, hvorfor ikke karakterene i Borettslaget, med tykk Punjab-aksent? Det var morsomt da, men ?

Spørsmålet er: Kommer Stoltenberg til å legge seg flat, slik som Azarias?

Narvestad ville ikke gjort det. Han vet at uten humor er ikke tilværelsen verdt å leve.

Det de holder på med, er å bannlyse humor. Woke er for middelmådigheter.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.