Sakset/Fra hofta

Inne i sin 30. sesong, og som den lengstlevende amerikanske «sit-com» noensinne, ser skaperne av tegnefilmen «The Simpsons» seg sannsynligvis nødt til å skrive karakteren Apu ut av serien. Årsak: At etter 30 år er Apu plutselig blitt politisk ukorrekt.

Karakterens fulle navn er Apu Nahasapeemapetilon og i serien eier han lokalbutikken Kwik-E-Mart. Som amerikansk-indier er han fremstilt med den herlige aksenten som er så karakteristisk for mange indere som snakker engelsk; tungen legges litt bakover i munnen og tempoet settes ofte opp. En som behersker kunsten er bla. Rowan Atkinson.

Problemet for skaperne av The Simpsons og Apu startet i 2017 da Hari Kondabolu, selv av indisk herkomst, ga ut en dokumentarfilm med tittelen The Problem With Apu. Der forklarte han hvor ille det var med tegnefilmens stereotypiske fremstillingen av folk med indisk aksent.

«Everything with Apu is like this running joke,» Kondabolu told the New York Times. «And the running joke is that he’s Indian.»

In the documentary, Kondabolu argues that the stereotypical portrayal of Indian and South Asian-Americans embodied by Apu is culturally insensitive and detrimental to the community’s portrayal in modern American culture.

The documentary’s success sparked a renewed debate about cultural sensitivity and racial stereotyping in the media. Many critics hailed it for restarting public discussion on such issues.

I en tid der et begrep som kulturell appropriasjon nærmest er blitt allemannseie, skal man åpenbart være varsom med å fleipe for mye med andres kulturelle særpreg – selv om de er aldri så sjarmerende – om man har kommersielle interesser å ta vare på.

For mye rabalder og hyl om «rasisme» kan få mang en konsernsjef til å skjelve i buksene. Det er beklagelig at det er få (overhodet noen?) av disse sjefene som ber den hypersensitive gjengen med «snowflakes» om å dra et visst sted, for konsekvensen av å la dem få dominere debatten er ensretting og det stikk motsatte av de sammes krav om mer mangfold.

Adi Shankar, produsenten bak «The Simpsons» og også han av indisk herkomst, synes det hele er et utslag av feighet og stillstand:

“If you are a show about cultural commentary and you are too afraid to comment on the culture, especially when it’s a component of the culture you had a hand in creating, then you are a show about cowardice,” said Shankar. “It’s not a step forward, or step backwards, it’s just a massive step sideways.»

Hva blir det neste? Er Harald Heide-Steen jr.s «Ubåtkaptein» egnet til å provosere Putin? Eller vil » ‘Allo, ‘Allo» igjen hisse opp Angela så vi får WW III?

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!