Sakset/Fra hofta

Vijay Chokalingam bestemte seg for å utnytte fordelene av positiv diskriminering ved studieopptak ved å justere litt på utseende sitt slik at han ikke lenger så ut som en indier. Det var lettere å komme inn på medisinstudiet hvis han så ut som en afrikaner, tenke Vijay. Og deretter skrev han en bok om det.

Boken har tittelen Almost Black, og beskriver hvordan Vijay barberte av seg håret og klippet sine lange øyevipper slik at han så ut som en sort mann. Han forteller selv på sin webside Almostblack.com.

almostblack_3257414b

Selv vennene hans kjente ham ikke igjen.

Would you rather accept racism or defy those who want to discriminate against you? I chose the latter and applied to medical school as black

Chokalingam hadde ikke så gode karakterer men mistenkte at enkelte amerikanske universiteter bedrev positiv diskriminering basert på etnisitet. Han bestemte seg for å teste sin teori i praksis.

Navnet måtte han også forandre på. Mellomnavnet hans er Jojo, og det passet bedre for en sort mann. Under intervjuene la han også vekt på at han hadde tilbrakt tid i Nigeria i sin barndom. Det eneste han bløffet om i sine søknader var etnisiteten.

According to his website, as a «black» candidate with a 3.1 GPA, Chokalingam was considered by medical schools including Harvard, Pennsylvania and Columbia, and was eventually accepted by St Louis University in Missouri. He later dropped out, after changing his mind about pursuing a career in medicine, and now works (in a somewhat ironic twist) as a resume writer and graduate school application consultant. He has made it clear that he lied only about his race: all other details on his application were correct.

Det er reist tvil om han egentlig forbedret sine sjanser ved å forandre etnisitet. Mange mener at han også ville ha kommet inn med sin indiske bakgrunn. Vijay står imidlertid på sitt:

Men det var andre ting han ikke hadde forutsett:

Vijay trodde ikke han greide ikke å overbevise noen om at han var sort i intervjuene, men sier at universitetene valgte å ikke konfrontere ham med det. Med unntak av Case Western Reserve University School of Medicine.  

«In fact, the climax of my book is when an Admissions Officer at the Case Western Reserve University School of Medicine confronted me about my fraudulent racial identify. I think that several other admissions officers were skeptical about my race but decided against confronting me about it.»

«My experiences applying to medical school as a black man impressed on me the injustice created by the system of legalised racism called affirmative action,» he writes on his website.

Flere har reagert på Vijay Chokalingams eksperiment og sier at det var rasistisk.

The Telegraph