Næringsminister Iselin Nybø får kritikk for å være naiv i Kina-forhandlinger. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

En bilateral frihandelsavtale med Kina vil ikke bare være en stilltiende aksept av menneskerettighetsbrudd i Hongkong og Xinjiang, men kan også svekke vår evne til å kritisere slike overgrep, skriver leder i Kina-utvalget i Norsk PEN, Trine Angelskår i en debattartikkel.

Angelskår mener næringsminister Iselin Nybø er naiv og ikke forstår at Kina står i en særstilling når det gjelder problematiske handlepartnere.

Kina er nemlig i en særstilling sammenlignet med andre ikke-demokratiske land som Norge driver handel med. Landet regnes i dag av Freedom House og andre organisasjoner som et av verdens minst frie land. Utviklingen har gått i en skremmende negativ retning etter at Xi Jinping ble partileder i 2012.

Hun nevner som eksempler på represjon at da koronaviruset brøt ut i Wuhan, ble personer som varslet om pandemien «kneblet og straffet av myndighetene», uigurer og andre minoriteter i Vest-Kina blir «masseinternert, tvangssterilisert og frarøvet sin egen kultur» og at selvstyreavtalen for Hong Kong er brutt.

Kanskje det viktigste punktet er dette:

Land som kritiserer Kina, blir ofte straffet. Bare spør Sverige, som fikk merke Kinas vrede i fjor. Og i august ble Norge truet med konsekvenser dersom årets Nobels fredspris skulle gå til demokratibevegelsen i Hongkong.

Kina er et stort og mektig land, og er villig til å bruke sin tyngde mot mindre land.

De har også en bevisst strategi med bilaterale avtaler:

Kinas strategi har i flere år vært å inngå handelsavtaler med enkeltland nettopp fordi forhandlingspartene deres står svakere hver for seg enn om de hadde stått sammen. Dette står i strid med de multilaterale prinsippene som har vært fremmet av FN og norske myndigheter etter andre verdenskrig.

Handelen med Kina utgjør allerede nå 12 prosent av utenrikshandlene. Hva om andelen blir 25 prosent? Vi kan havne i lomma på et undertrykkende, udemokratisk regime.

Vi må ikke, i vår iver etter kortsiktig økonomisk vekst, forhandle bort våre verdier som demokrati, ytringsfrihet, arbeidsrettigheter og likestilling.

Angelskår konkluderer med at en en bilateral frihandelsavtale med Kina ikke tjener norske interesser.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.