Næringsminister Iselin Nybø (V) håper på fortgang i frihandelssamtalene med Storbritannia. Torsdag er det oppstartsmøte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Koronakrisen har tvunget Norge og Storbritannia til å vente med forhandlingene om en ny frihandelsavtale.

Tirsdag 10. mars holdt næringsminister Iselin Nybø (V) en første telefonsamtale med sin britiske motpart Conor Burns.

Så stengte Norge ned.

Torsdag 12. mars, bare to dager etter telefonsamtalen med Burns, innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene i fredstid i Norge. Samme dag passerte Storbritannia ti døde, og det ble varslet at opp mot 10.000 briter kunne være smittet.

I dag er Storbritannia blant landene som er hardest rammet av koronaviruset. Over 30.000 briter er døde.

Stort hastverk

Koronautbruddet satte en brå stopper for forhandlingene mellom Norge og Storbritannia om en ny frihandelsavtale.

Hastverket er stort. Avtalen må være på plass innen nyttår. Da utløper nemlig overgangsordningene som Storbritannia har fått på plass med EU. Den britiske regjeringen har stått knallhardt på at denne overgangsperioden ikke skal forlenges, noe som gjør tid til en kritisk faktor i arbeidet med å få nye avtaler på plass.

Men forhandlingene har måttet vente.

– Det er utfordringene i Storbritannia knyttet til korona som er grunnen til at vi ikke har startet opp ennå, konstaterer næringsminister Iselin Nybø (V).

Hun sier Norge nå ønsker å komme raskt i gang igjen.

– Vi har forberedt oss godt. Og vi er klar når det måtte være.

Oppstartsmøte torsdag

Allerede torsdag denne uka holdes et første oppstartsmøte på embetsnivå. Der deltar også Liechtenstein og Island, som Norge har bestemt seg for å forhandle sammen med.

Formålet med dette møtet er å få lagt et løp for de videre forhandlingene.

Det er også holdt enkelte digitale møter på embetsnivå underveis i krisen. Men formelle forhandlinger på politisk nivå er det fortsatt ikke snakk om. De starter tidligst opp i månedsskiftet mai-juni.

Snakker med EU og USA

Også forhandlingene mellom EU og Storbritannia stoppet opp på grunn av koronautbruddet, og EUs sjefforhandler Michel Barnier og britenes sjefforhandler David Frost testet begge positivt for covid-19 i etterkant av forhandlingsmøter i Brussel i begynnelsen av mars.

Men mandag 20. april startet samtalene på nytt med en digital forhandlingsrunde.

Tirsdag denne uka startet britene også første runde med formelle forhandlinger med USA.

Men Nybø er ikke redd for å havne bak i køen.

– Vi har en veldig god relasjon til britene. Dette er en avtale som det er viktig for begge parter å få på plass, sier hun.

Næringsministeren legger til at hun har stor forståelse for britene.

– Vi skal forhandle med ett land. De skal forhandle med EU og alle andre. Så de er i en litt annen situasjon enn oss. Men jeg føler meg trygg på at denne avtalen også er viktig for dem, sier Nybø.

 
Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!