Næringsminister Iselin Nybø (V) oppfordrer oss til å åpne lommebøkene i forbindelse med valentinsdagen 14. februar. Men mange arbeidsledige har ikke noen penger å avse, mener Rødt-politiker. Foto: Berit Roald / NTB 

Søndag er det valentinsdagen. Selv om du  ikke har tradisjon for å feire, er oppfordringen fra næringsminister Iselin Nybø (V)  krystallklar: Finn fram lommeboka og bruk penger.

Ifølge Dagbladet Børsen mener næringsministeren dette kan hjelpe et næringsliv som er i krise som følge av regjeringens nedstengninger.

– Dette er en anledning til å slå to fluer i en smekk. En vinn-vinn-situasjon, sier Iselin Nybø (V) til Børsen.

– Vi står i en spesiell situasjon. Mange butikker har vært stengt en stund, og restauranter har hatt store utfordringer. Alle må forholde seg til de reglene som gjelder, men samtidig er det viktig å feire dager som kan feires.

Nybø foreslår at vi kjøper blomster eller bestiller takeaway. Dette kan bidra til å støtte et hardt presset næringsliv.

Det spørs om et slikt tiltak er til særlig hjelp. Selv om alle monner drar, så er særlig butikk- og servicenæringen hardt rammet av nedstengningene, særlig i Oslo-regionen.

Det har riktignok vært lite latter å spore fra næringslivet de siste tolv månedene. Skjenkestopp, strenge smitteverntiltak, konkursfrykt og permitteringer har preget enormt mange bedrifter.

På samme tid har regjeringen innført tiltak om å stenge alle kjøpesentre og flere butikker tilknyttet disse i Oslo-regionen.

Kritisk kommunist

Mímir Kristjánsson, som er det kommunistiske partiet Rødts toppkandidat fra Rogaland til stortingsvalget til høsten, er kritisk til Nybøs utspill på sin Facebook-vegg.

Mens utelivet forblør og serveringssteder går dukken retter næringsminister Iselin Nybø en «valentinsbønn» til sin arbeidsløse og permitterte befolkning: Finn fram lommeboka, og bruk penger!

Det er lett å si, når man selv har trygg jobb med millionlønn. Hvor skal den permitterte servitøren eller den arbeidsløse bartenderen finne penger til å oppfylle Nybøs «valentinsbønn»?

Iselin Nybø er en politiker, ikke en shopping-rådgiver. Da bør hun komme med krisepakker, og ikke med «valentinsbønner». Nybøs departement sitter på nøkkelen til å redde landets serveringsbransje. Men i stedet for å ta grep, velger hun å velte ansvaret over på folk flest. Det er ansvarsfraskrivelse i verdensklasse.

213 dager igjen til vi har ny regjering.

Selv om man er grunnleggende politisk uenige, så dukker det noen ganger opp enkelte saker hvor enighet oppstår på tvers av klassiske politiske skillelinjer. Det har til og med et eget navn: Hesteskoteorien.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂