Næringsminister Iselin Nybø (V).Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Myndighetene har i lang tid vært bekymret for konsentrasjonen i dagligvarehandelen. Nå kommer et originalt forslag i en ny stortingsmelding som legges frem før sommeren: De store kjedene skal nektes adgang til å leie lokaler i sentrale bygg.

I en ny stortingsmelding som legges fram før sommeren, foreslår regjeringen å innføre tiltak som kan begrense de største aktørenes tilgang til butikklokaler.

Tilgangen til attraktive lokaler er trukket fram som en av de viktigste konkurransehindringene i dagligvaremarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Det er et inngrep i det frie marked. Man er bekymret for konsentrasjon som svekker konkurransen. Men staten vil svare med et grep som overkjører det frie marked.

Begrensningen til butikklokaler kan for eksempel gjøres ved at det brukes klausuler som forbyr detaljhandel innen dagligvare på eiendommen, også når eiendommen er solgt videre, skriver DN.

– Det overordnede målet er å få god og sunn konkurranse i markedet og sikre at forbrukerne får best mulig utvalg til lavest mulig pris, sier næringsminister Iselin Nybø (V). (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.