Kleven verft i Ulsteinvik begjærte seg selv konkurs i juli. Foto: Berit Roald / NTB.

Ap mener regjeringen ikke gjør nok for å redde maritime arbeidsplasser. Halvparten av dem som jobber i maritim næring, kan miste jobben innen to år.

Norges nest største eksportnæring etter olje og gass er hardt rammet av koronavirusets ringvirkninger, skriver Klassekampen.

Verst går det ut over verftene, hvor det anslås en nedgang i antall arbeidsplasser med 55 prosent, ifølge en rapport fra analyseselskapet Menon Economics, som kom i august.

Interesseorganisasjonen Maritimt Forum mener regjeringen gjør for lite for å motvirke trenden og foreslår en kondemneringsordning for utrangerte offshorefartøy, å gjøre hele offshoreflåten fornybar, bygge mineryddere til sjøforsvaret og et nytt forskningsfartøy til havforskningsinstituttet.

De får støtte fra Arbeiderpartiet.

– Vi er i en situasjon hvor ordrebøkene tømmes. Samtidig oppfatter ikke regjeringen alvoret. Når Menon-rapporten, verftene og fagforeningene sier at tiltakene ikke er tilstrekkelige, og ikke har effekt av betydning, da er det grunn til bekymring, sier Terje Aasland, næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Han foreslår å bruke mer penger og mener næringsminister Iselin Nybø (V) bør sitte stille i båten.

Men Nybø viser blant annet til at regjeringen har vedtatt en verftspakke på 744 millioner kroner i perioden 2020–2024, i tillegg til en «grønn skipsfartspakke», som blant annet består av nettopp en kondemneringsordning, samt en låne- og finansieringsordning for fornyelse av nærskipsfartsflåten.

I tillegg drar verftsindustrien nytte av de generelle tiltakene som blant annet utvidede permitteringsordninger, påpeker statsråden.

(©NTB)

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂