NATO-sjefen Jens Stoltenberg under et digitalmøte med NATOs forsvarsministre 17 juni 2020. REUTERS/Francois Lenoir/Pool

På et besøk i Tyrkia sier Nato-sjef Jens Stoltenberg at han forventer at Tyrkia bruker sin «betydelige innflytelse» til å dempe konflikten i Nagorno-Karabakh.

– Situasjonen er farlig for alle involverte, og den er bekymringsfull for regionen og for Natos medlemmer. Jeg forventer at Tyrkia bruker sin betydelige innflytelse til å dempe spenningen, sa Stoltenberg på en pressekonferanse med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu mandag. Nato-sjefen skal også treffe president Recep Tayyip Erdogan.

Stoltenberg ba partene i Nagorno-Karabakh om å stanse kamphandlingene umiddelbart. Han sa konflikten ikke kan løses militært, men ba alle bidra til å finne en diplomatisk løsning. Cavusoglu rettet på sin side tydelig kritikk mot den ene parten i konflikten, Armenia.

– Hvorfor ber vi ikke Armenia trekke seg tilbake. Aserbajdsjan kjemper for å ta tilbake eget territorium. Armenia må trekke seg tilbake umiddelbart. Ellers kan ikke dette problemet løses, sa Cavusoglu.

Tyrkia er en nær alliert til Aserbajdsjan, og har gjennom historien hatt et anstrengt forhold til Armenia. Sistnevnte beskylder Tyrkia for å sende syriske krigere til konflikten i Kaukasus, noe som avvises av Aserbajdsjan.

Nagorno-Karabakh er i praksis en selvstyrt utbryterrepublikk – som får omfattende støtte fra Armenia – men er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. En stor andel av befolkningen i den omstridte regionen er etniske armenere.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.