Goliat-feltet i Norskehavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Med lave oljepriser og synkende etterspørsel har aktiviteten innen oljeleting på norsk sokkel falt med 30 prosent, ifølge analysefirma.

Analysefirmaet Westwood, som driver forskning og analyse innen olje- og gassektoren, forteller nyhetsbyrået AFP at aktiviteten innen oljeleting på britisk sokkel i Nordsjøen har falt med hele 70 prosent sammenlignet med før koronapandemien. De store energiselskapene er fortsatt avhengige av å finne nye oljefelt, men det stilles store spørsmål ved om det fortsatt lønner seg å bruke penger på leting.

– Svaret synes å være at det ikke gjør det, hvis man skal dømme ut ifra de mange nedskrivningene av hydrokarbonaktiva i det siste, sier analytiker Stephen Brennock i oljemeglerhuset PVM.

Han tror dette vil føre til en reorientering.

– Istedenfor vil oljegiganter måtte forsterke porteføljene sine innen fornybar energi for å overleve.

Den amerikanske oljegiganten ExxonMobil har kuttet aktiviteten innen oljeleting med 30 prosent, som er et investeringsfall på nesten 10 milliarder dollar, over 93 milliarder kroner. I USA har mer enn 30 oljeletings- og produksjonsselskaper gått konkurs i år, og det norske analysefirmaet Rystad Energy anslår at ytterligere 150 slike selskaper kan forsvinne innen 2022.

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.