Hans Fjære Øvrum er leder for fagarbeider/teknikere i fagforbundet Lederne, og skjønner fint lite av hva som er flaut for norske kunstnere.

«Oppropet norske kunstnere nylig har undertegnet mot fortsatt oljeleting vekker irritasjon i en hel bransje. Deres ønske om et fremtidig samfunn uten negative, menneskeskapt klima- og miljøpåvirkning ønsker vi alle, men å legge ned vår største energiproduksjon, uten å ha alternativene klare, er ikke realistisk», skriver Øvrum i NRK.

Han mener norske oljearbeidere har gitt grunnleggende bidrag til teknologiutvikling, kompetansebygging, ingeniørbragder og erfaringer som hele verden nyter godt av, og at et realistisk grønt skifte er 100 prosent avhengig av oljenæringen.

«Det jeg savner i debatten er konsekvensene, hvis vi skal følge de følelsesmessige utbruddene som mange har om norsk olje- og gassvirksomhet og nedleggelse av denne. For konsekvensene er formidable for hele vår eksistens», skriver fagforbundslederen.

Kunstnere krever stans i oljeleting: – Flaut å komme fra Norge

Han beskriver en verden uten olje som en verden som ikke vil fungere.

«Det vil være behov for olje og gass i uoverskuelig fremtid, og radikale endringer innen energipolitikken der man faser ut olje og gass vil medføre helt andre problemer, fordi vi ikke har alternativ energi som vil dekke behovene. Uten olje og gass kollapser verdensøkonomien.»

Øvrum har dermed følgende beskjed til alle de kunstnere som lever av nettopp norske oljepenger:

– Dere får spille gitar og skrive romaner på fritida hvis dere skal stanse oljeletingen.

Øvrum mener at å nedlegge norsk olje- og gassvirksomhet i dagens situasjon, er helt meningsløst.

«På norsk sokkel produserer vi daglig enorme mengder energi som kommer veldig mange mennesker til gode. Troll-feltet alene produser (gass) energi tilvarende tre ganger norsk vannkraft. Norge har investert ufattelige verdier i Nordsjøen i form av infrastruktur (rør og plattformer), det meste er nedbetalt for mange år siden (som vannkraften)», skriver han.

Øvrum mener ingen nordmenn har noen grunn til å være flau over vår oljeproduksjon, og han håper vi får en mer faktabasert diskusjon, snarer enn en om kunstneres følelser når de reiser utenlands.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.