Nytt

Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg legger på lys ved monumentet under deltagelsen under markeringen av 75-årsjubileet for frigjøring av den nazityske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz og Birkenau mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tyske myndigheter gir 120 millioner euro – rundt 1,3 milliarder kroner – til bevaringen av konsentrasjonsleiren og holocaustmuseet Auschwitz i Polen.

– Vi vil støtte arbeidet for å bevare minnene, fordi Tysklands ansvar for holocaust aldri opphører. Tyskland har en plikt til å sørge for at hendelsene under andre verdenskrig blir husket, sier utenriksminister Heiko Maas om bidraget.

Nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleir ligger ved den polske byen Oswiecim, rundt seks mil vest for Krakow. 1,1 millioner mennesker ble drept her under den tyske okkupasjonen – nesten 1 million av dem var jøder.

Norske skoleungdommer er blant dem som besøker leiren for å lære om folkemordet og grusomhetene som ble begått i Auschwitz. I mars måtte museet stenge dørene på grunn av koronakrisen, og tidligere denne måneden ba de om økonomisk hjelp fra «alle som anser det nødvendig å bevare historien».

Kjøp Holocaust-bokpakken fra Document Forlag her!