Holocaust markeres i Jerusalem. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

Israel minnes tirsdag de 6 millioner jødene som ble drept i holocaust. Markeringen holdes på 80-årsdagen for Warszawa-gettoens opprør mot masseutryddelsen.

Over hele Israel sto innbyggere stille i respekt for de mange jødene som ble sendt til utryddingsleirer og drept av nazistene under annen verdenskrig. Samtidig gjallet en to minutter lang sirene.

NTB-AP melder om saken.

Dagen markeres med en rekke seremonier og minnemarkeringer på skoler og i samfunnshus. Restauranter og kafeer er stengt, og på TV og i radioen sendes det programmer med holocaust som tema.

En tredel av verdens jøder ble drept i Nazi-Tysklands masseutryddelse. I 1948, tre år etter krigen, ble staten Israel etablert, og hundretusener av overlevende flyttet til den jødiske staten.

Opprøret i gettoen i Warszawa varte i nesten en måned og var et forsøk på å hindre massedeportasjonen til utryddelsesleiren Treblinka. Den 19. april 1943 gikk soldater fra den tyske okkupasjonshæren inn i gettoen, og over 60.000 mennesker ble drept, gasset i hjel eller sendt til Treblinka. Før dette hadde hundretusener av Warszawas jødiske innbyggere blitt stuet samme i jernbanevogner og sent til Treblinka.

Før annen verdenskrig var hver tredje innbygger i Warszawa jøde.

Denne påminnelsen om Israels bakgrunn og de realiteter jødene har levd under, kommer samtidig med at antisemittisme i ulike former og forkledninger er på stigende kurs mange steder i verden. Også i Europa.

Les også: 

For andre minoriteter er jøder fritt vilt i New York City

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.