Demonstrasjonen «We can’t breathe – utenfor Stortinget fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Janne Haaland Matlary spaserte gjennom Oslo sentrum fredag ettermiddag og trodde ikke sine egne øyne. Hvor var smittevernet?

Tusenvis av mennesker marsjerte tett og ropte av full hals: «Black lives matter!».

Ja, det gjør de, men det gjør også alle andres liv, spesielt de som er i risikosonen for covid-19.

Hvordan var det mulig? Hvem er ansvarlig for dette enorme bruddet på smittevernreglene som vi alle følger og ofrer mye for å følge?

Oslo er sentrum for kunnskapen om pandemien og herfra går instsruksene om hvilke regler folk skal følge. Det er investert enormt med tid og krefter i at folk skal følge påleggene.

Men her i Oslo, med all denne kunnskapen og med et nasjonalt forbud mot forsamlinger over 50 personer, da med minst én meters avstand, er det altså ok med 15.000 som går tett sammen i tog og står tett sammen og roper?

17. mai-toget ble avlyst, men en demonstrasjon er tillatt.

Gode hensikter kan ikke trumfe smittevern

Aftenposten skriver at politiet anså ytringsfriheten så viktig at de ikke grep inn. Hvis dette er riktig, har politiet gjort en stor feil. En god hensikt kan selvsagt ikke gi dispensasjon fra smittevernreglene. Var ikke da barnas glede over å gå i 17. mai også en god hensikt?

Hvorfor tillot politiet enorme brudd på smittevernreglene?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.