Flere tusen demonstranter stod som sild i tønne foran Stortinget fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet i Oslo sier de fokuserer på ro og orden og ikke smittevern under dagens demonstrasjon med tusenvis av deltakere. Men Kaptein Sabeltann-forestillinger med publikummere i grupper på 200 får rødt lys.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarer: – Vi kan få en superspreder-situasjon.

Dyreparken i Kristiansand planlegger Kaptein Sabeltann-forestillinger med 800 publikummere. I strid med regelverket, opplyste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fredag.

Selv grupper på 200 er ikke greit, fastslo han på pressekonferansen:

– Avslutningsvis skal jeg si noe om en kar som er en populær mann, men som angivelig også er en farlig mann, ifølge sangen, og som heter Kaptein Sabeltann, sier han.

– Vår vurdering er at å dele opp publikum i grupper på 200 ikke er tilstrekkelig for å forebygge spredning av smitte, sier Nakstad.

Derimot er tusenvis av mennesker presset sammen til demonstrasjon i Oslo helt greit for Oslo politidistrikt, som fokuserer på ro og orden og ikke smittevern.

– Politiet og samfunnet for øvrig setter ytringsfriheten høyt, så politiet kommer ikke til å foreta seg noe opp mot det at det er en større menneskemengde samlet her nå, sier politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland til NRK.

– Vi kan få en superspreder-situasjon

Et brudd på smittevernreglene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Regelen er at kun 50 personer kan være samlet på et sted.

– Er det et arrangement, så må man forholde seg til reglene, påpeker Nakstad.

Han påpeker at selv om det er lite smitte i samfunnet vårt, så er det en del som smitter, og mye mer i Oslo enn i resten av landet akkurat nå.

– Samler man mye folk på ett sted, så er sannsynligheten for at en av dem kanskje er syk, uten at vedkommende selv vet det, ikke neglisjerbar. Da kan vi få en superspreder-situasjon, hvor man er tett på hverandre, og en person smitter veldig mange. Da har vi plutselig et lite utbrudd i Oslo, og det ønsker vi å unngå, sier Nakstad til NRK.

Justisministeren «bekymret»

Også justisminister Monica Mæland var bekymret.

– Jeg er bekymret for smittesituasjonen. Vi anbefaler ikke at flere samler seg. Vi ønsker ikke å risikere smitte, det er det aller viktigste. Der er vi opptatt av at politiet bidrar til og gir smitteråd når man nå velger, på tross av disse rådene vi gir, å samle seg. Jeg har stor forståelse for at man ønsker å demonstrere i denne saken, men det viktigste er at man greier å holde avstand. Det håper vi at politiet bidrar til, sier Mæland.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.