Statsminister Erna Solberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg sier hun gjerne skulle deltatt på markeringen foran Stortinget, men at hun ikke kunne gå i spissen for å bryte smittevernreglene.

Statsministeren kommenterte fredag kveld demonstrasjonen på Eidsvolls plass der politiet til slutt måtte oppheve grensen på 1 meter mellom hver person da flere tusen mennesker møtte opp.

– Jeg er glad for at arrangørene av dagens markeringer forsøkte å lage smittevernregler, selv om det ble vanskelig, sier Erna Solberg til VG.

På Twitter svarte hun på at hun var savnet i den store markeringen av George Floyds dødsfall.

– Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernreglene? Arrangørene inviterte 50, jeg forstår manges ønske om å delta, skulle gjerne deltatt. Likevel, tiden vi er i nå ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet, skriver Solberg i svaret som Aftenposten gjengir.

Nakstad bekymret
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttrykte bekymring for at demonstrasjonen fredag kunne utløse ny smittespredning. Ifølge politiet samlet mellom 12.000 og 15.000 mennesker seg, skriver Dagbladet.

– Når flere tusen mennesker samles med mindre enn én meters avstand, så øker risikoen for spredning betydelig. Det er uheldig og bekymringsfullt, sier Nakstad til VG.

Ifølge NRK opphevet politiet i Oslo grensen på 1 meter for nærkontakt mellom mennesker under markeringen av George Floyds dødsfall. Folk sto tett i tett på Eidsvolls plass foran Stortinget.

– Politiet og samfunnet for øvrig setter ytringsfriheten høyt, så politiet kommer ikke til å foreta seg noe opp mot det at det er en større menneskemengde samlet her nå, sa politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland til NRK.

Frykter superspredere
Nakstad frykter at det skal oppstå superspredere som smitter mange på et sted.

– Desto flere mennesker som er i kontakt med hverandre, jo større er faren for å bli syk, sier Nakstad.

Han ber alle som har vært på arrangementet være observante på symptomer de neste dagene. Nakstad får støtte av helseminister Bent Høie.

– De er blitt utsatt for risiko for smitte. Derfor er det utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på koronaviruset, blir hjemme og at de får testet seg. Det bidrar til å hindre videre smittespredning, påpeker han overfor Nettavisen.

– Vi er opptatt av at politiet bidrar til å gi veiledning og smitteråd. Hvis man likevel samler seg mot de anbefalingene vi gir, så er det viktigste at man holder avstand, sa justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens pressekonferanse fredag.

Jensen: – Trist
Frp-leder Siv Jensen skriver på Facebook at hun støtter opp om kampen mot rasisme, men synes det er trist at så mange mennesker trosser smittevernrådene.

– Nå har vi stått sammen lenge i den nasjonale dugnaden mot koronaviruset. Mange har mistet jobben sin og står plutselig i store økonomiske vansker, og mange bedrifter står i fare for å gå konkurs, skriver hun.

– Uansett hvor viktig saken er, er det ikke verdt å risikere at hele den nasjonale dugnaden vi har deltatt i de siste månedene, blir forgjeves.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.