Sakset/Fra hofta

Marian Hussein i stortingssalen under trontaledebatten i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvor var Erna? spurte Marian Abdi Hussein (SV) etter demonstrasjonen foran Stortinget fredag. Men statsministeren ble ikke svar skyldig.

Marian Abdi Hussein er vararepresentant på Stortinget. Hun er også leder for SVs inkluderingsutvalg og medlem av bydelsutvalget i Gamle Oslo. I fjor ble hun den første norsksomalieren på Stortingets talerstol.

– Hvorfor etterlyser du meg? svarte en tydelig irritert Solberg: – Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernsreglene?

Hussein fikk en tydelig korreks av regjeringssjefen: Nå er ikke tiden for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet.

For det var nettopp hva Hussein gjorde da hun deltok i demonstrasjonen, hun satte egne behov foran felles sikkerhet.

Ekstra pinlig er det for en representant for et parti som ikke lar en eneste anledning til å snakke om «sårbare grupper» gå fra seg. Et parti som på inn- og utpust snakker om solidaritet og fellesskap.

På toppen av dette representerer Marian Abdi Hussein en gruppe som har hatt uforholdsmessig høy forekomst av coronasmitte.

Når man tabber seg ut er det lurt å trekke seg stille og rolig tilbake. Men Hussein har ikke skamvett:

– Er det ikke beleilig at du er opptatt av smitterisiko når vi kjemper for et liv uten trakassering og undertrykkelse. Mens det var greit for deg at Ropstad krevde at stortinget skulle bryte smittevernreglene? svarte hun.

– Beleielig? #covid19, svarte Solberg.

Etter dette syntes Solberg ikke det var bryet verdt å svare på mer av Husseins inkvisitoriske twitter-rant.

Da kom Hussein med «et forslag til et kompromiss»; dersom Solberg-regjeringen kuttet støtten til rights.no, ville hun se gjennom fingrene med at Erna hadde forsømt sin plikt til å gaule slagord foran Stortinget sammen med 10-15.000 andre.

Men Erna svarte, naturlig nok, ikke.

– Ok, det blei stille. Tolker det som at du ikke er interessert i et kompromiss. Din regjering har vært opptatt av feil signal politikk, denne uken har du sendt feil signaler, skrev Hussain.

Hun viste til «en annen statsleder som stilte opp for sin flokk»; Canadas statsminister som knelte for demonstrantene.


Kjøp Halvor Foslis nye bok her!