Jon Helgheim (FrP). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fredag har mange tusen demonstrert i Oslo og andre norske byer, som en protestmarkering i forbindelse med politivoldsaken i USA. Ikke alle slutter like helhjertet opp om aksjonene. FrP-politiker Jon Helgheim er mest oppgitt – og rasende.

I et innlegg på Facebook sent fredag kveld kritiserer Jon Helgheim de norske demonstrantene i sterke ordelag. Han mener dette er en svært upassende måte å opptre på, nå som landet fortsatt befinner seg i en felles kamp mot en stor og dødelig epidemi. Han viser blant annet til situasjonen for risikogruppene.

Helgheim karakteriserer demonstrasjonene og hele situasjonen slik:

«Flere tusen egoister tok til gatene og utsetter nå samfunnet for enorm smitterisiko.

Enkeltpersoner og bedrifter har ofret alt gjennom flere måneder, i en felles innsats for å beskytte de i risikogruppen mot smitte. De personlige og samfunnsmessige kostnadene er enorme. Folk har ikke en gang kunnet ta et siste farvel med sine kjære», skriver Jon Helgheim.

Han mener hele den felles, nasjonale innsatsen mot koronaepidemien nå settes i fare, og at landet risikerer et alvorlig tilbakeslag i dette arbeidet:

«Alt dette kan bli forgjeves på grunn av 15 000 egoister!»

Helgheim er ikke imponert over myndighetenes rolle i dette:

«Det er utrolig at politiet kunne tillate dette», skriver han.

Nå mener han saken bør få alvorlige følger, på et parlamentarisk nivå:

«Her må justisministeren svare for hvordan dette kunne skje og hva de gjorde for å hindre dette», avslutter Jon Helgheim.

På under en time har innlegget fått godt over 100 kommentarer; de aller fleste uttrykker enighet med Helgheim.

Blant annet sies det i en kommentar:

«Det argumenteres med ytringsfrihet, ingen er blitt nektet å ytre sine meninger. Men det er da forskjell på å ytre seg og at flere tusen stimler sammen. Dette gir ikke mening. Hvem skal ta myndighetenes smittevernregler seriøst etter at de stilletiende har latt dette skje?»

En annen belyser også medienes ukritiske holdning til disse demonstrasjonene:

«Sett i forhold til landets offer de siste måneder er demonstrantenes oppførsel totalt uten empati for annet enn egen sak. Den oppførselen er i tillegg støttet opp av medier som NRK, TV2, VG og Dagbladet helt uten selvinnsikt. En ekstrem venstreside støttet av media skaper bare mere hat. Vi bør alle være imot rasisme, politivold og annen vold uten å gjøre dette til ren politikk som er deres ønske.»

Statsminister Erna Solberg sier følgende på Twitter, som en kommentar til at hun av enkelte var «savnet» i demonstrasjonen:

«Hvorfor etterlyser du meg? Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernsreglene? Arrangørene inviterte 50 , jeg forstår manges ønske om å delta, skulle gjerne deltatt. Likevel, tiden vi er i nå, er ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet.»

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.