Statssekretær Saida Begum forsvarer at hun deltok i demonstrasjonen i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Satssekretær Saida Begum (H) deltok fredag i demonstrasjonen foran Stortinget fredag, og trosset dermed smittevernreglene og advarsler fra flere statsråder. – Sjokkerende, sier Jon Helgheim (Frp).

Statsministeren selv avsto fra å delta, og begrunnet det eksplisitt med at hun ikke ville bryte smittevernreglene.

– Erna Solberg må bedømme om det er slike statssekretærer hun vil ha i regjering. Hennes jobb nummer en er bidra til at folk skal klare seg og sikrer jobben sin gjennom de tiltakene regjeringen har innført, ikke bidra til å øke smitten slik at flere kan miste jobben. Departementet hvor hun jobber har ansvaret for arbeidsledigheten, men at noen i den politiske ledelsen setter helse og arbeidsplasser i fare er grovt. Det er sjokkerende og dårlig dømmekraft, sier Helgheim til TV 2.

Stiller spørsmål til statsråden

Helgheim vil forfølge saken og stiller skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen:

– Hva synes arbeids- og sosialministeren om at hans egen statssekretær brøt smittevernreglene og at departementet dermed er med på å bryte regjeringens regler, utsette folk for smitterisiko og fare for nye inngripende tiltak?

Saida Begum er statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet.

Regjeringssjef Solberg ga tydelig beskjed på Twitter om hvorfor hun ikke deltok:

– Hvorfor etterlyser du meg? Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernsreglene? Arrangørene inviterte 50, jeg forstår manges ønske om å delta, skulle gjerne deltatt. Likevel, tiden vi er i nå ikke en tid for å sette egne ønsker foran felles sikkerhet.

Trosset statsråder

Begum trosset også både helsestatsråd Bent Høie og justisminister Monica Mæland.

– Jeg er bekymret for smittesituasjonen. Vi anbefaler ikke at flere samler seg. Vi ønsker ikke å risikere smitte, det er det aller viktigste. Der er vi opptatt av at politiet bidrar til og gir smitteråd når man nå velger, på tross av disse rådene vi gir, å samle seg. Jeg har stor forståelse for at man ønsker å demonstrere i denne saken, men det viktigste er at man greier å holde avstand. Det håper vi at politiet bidrar til, sa Mæland til NRK.

Også Høie advarte før demonstrasjonen:

– Å møtes mange mennesker på et arrangement vil være i strid med de reglene som gjelder.

Statssekretær Begum forsvarer sin deltakelse på Facebook: «Vi alle har et ansvar for å si ifra. Det er vår fordømte plikt å ta oppgjør med rasismen. #blacklivesmatter».

– Solberg må rydde opp

Helgheim synes det er ekstra trist at medlemmer av regjeringen bryter sine egne regler, og spesielt i arbeids- og sosialdepartementet når tusenvis har mistet jobben. Han mener Solberg må rydde opp.

– At ikke statssekretæren hører på sin egen statsminister er et problem som Erna Solberg bør rydde opp i. Ekstra alvorlig når det var et massivt brudd. Det må få konsekvenser for statssekretæren som bryter reglene, man kan ikke bryte reglene uten konsekvenser. Hun er advart fra egne statsråder og statsministeren. Dette er sjokkerende.

Begum: – Vår fordømte plikt å si ifra

Saida Begum forsvarer deltakelsen i demonstrasjonen, i en tekstmelding til TV 2 skriver hun: «Smittevernreglene frarådet deltakelse, men forbød ikke.»

Hun følte en plikt til å si fra: «Jeg deltok i demonstrasjonen til støtte for George Floyd fordi det er vår fordømte plikt å si ifra når vi ser rasisme. Enten det rammer oss eller andre. Enten det er systematisk rasisme eller hverdagsrasisme».

Begum skriver videre at hun deltok fra sidelinjen, passet på å overholde smittevernreglene, at hun ikke tok kollektivtransport, og at hun vil teste seg dersom hun skulle få noen sykdomssymptomer.

Solberg tar statssekretæren i forsvar:

– Jeg skjønner at Saida har et sterkt engasjement for dette, som en av mange med minoritetsbakgrunn i Norge så har hun opplevd rasisme og diskriminering, umorsomme forsøk på morsomheter knyttet til bakgrunn. Så hennes engasjement har jeg respekt for, sier Solberg til TV 2.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.