Jon Engen Helgheim (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB.

FrP-politiker Jon Helgheim er mektig lei av smittespredning som følge av stor reisevirksomhet blant innvandrere. Nå krever han et oppgjør, og beskylder politikere for å være tafatte og unnfalne.

Det er i et innlegg på sin Facebook-side at den profilerte innvandringspolitikeren Jon Helgheim tar opp Norges håndtering av den såkalte innvandrersmitten. Han er frustrert over hvor lite myndighetene har gjort for å verne befolkningen mot den smitten som er brakt til landet, ved at ulike innvandrergrupper har reist nærmest i skytteltrafikk til sine ofte sterkt sykdomsrammede hjemland.

– Først nå, flere måneder etter at det viste seg å være åpenbart feil, valgte regjeringen å fjerne det tullete skillet på nødvendige og unødvendige reiser ved innreise fra land utenfor EØS, skriver han.

–Jeg har i flere måneder påpekt at viruset ikke bryr seg om folk er på nødvendige eller unødvendige reiser. Karantenereglene må dermed innrettes etter hvor smitterisikoen er størst!

Ifølge Helgheim er det en håndfull spesifikke land som utmerker seg som ekstra problematiske i denne forbindelse:

– Innvandrere fra land som Pakistan, Somalia, Tyrkia, Etiopia, Afghanistan og Irak, ligger skyhøyt på smittestatistikken. Disse ser også ut til å reise i skytteltrafikk til sine hjemland, selv om det er sterkt frarådet.

I den forbindelse gir han også et stikk til den innvandringspolitikken som føres her i landet, og hvilke grupper som får opphold:

– Folk som reiser til Afghanistan nå, har trolig også fått opphold på feil grunnlag, skriver Helgheim.

Hans hovedpoeng er at innvandreres nokså løsslupne og dårlig kontrollerte reisevirksomhet til og fra smitteutsatte land, har hatt en pris. Denne prisen er det resten av Norges befolkning som har måtte betale, i form av tiltak og tunge restriksjoner for alle:

–  På grunn av den ekstreme berøringsangsten fra Høyre i regjering, har vi i flere måneder levd under ekstreme tiltak her hjemme, mens noen reiser i skytteltrafikk til land med høy smitte, og drar med seg masse smitte tilbake, hevder Helgheim.

Han mener avslutningsvis at denne saken bør få noen konsekvenser, at norske politikere må lære noe:

– Vår viktigste lærdom av denne pandemien, er at det må tas et solid oppgjør med naivitet, unnfallenhet og berøringsangst. Jeg er dypt imponert over nordmenns grenseløse tålmodighet med tafatte politikere.

Jon Helgheim har tatt opp temaet innvandrere og smitte også tidligere, noe som har ført til at han har mottatt mye hets i sosiale medier. Document omtalte dette nylig, og skrev blant annet:

FrP-politiker Jon Helgheim ble grovt skjelt ut etter et Facebook-innlegg om manglende tiltak mot smitten i innvandrermiljøer. Nå advarer han mot at fornuftig debatt ødelegges av hat.

Det begynte med at Helgheim kritiserte myndighetene for å prioritere feil i tiltakene mot smittespredning. Etter Helgheims mening bør det rettes større fokus mot stor reisevirksomhet blant personer i innvandrermiljøer.

Helgheim er vant til å få mye kjeft for sine utspill, men ble denne gangen temmelig satt ut over «responsen» han ble møtt med.

Les også: Innvandrere fra muslimske og afrikanske land er 3–8 ganger hyppigere koronasmittet

Har du ikke lest den ennå? 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.