Aftenposten tar for seg at norskpakistanere har reist hele 3.700 ganger «hjem» siden nyttår, samtidig som de er 24 ganger mer smittet enn nordmenn og representanter som Abid Raja mener de må gå foran i vaksinekøen.

De har høyest smitte og flest alvorlig syke. Siden nyttår er det registrert 3700 reiser fra Pakistan til Norge, til tross for sterke advarsler mot reiser som ikke er «strengt nødvendige».

Senest i dag var kulturministeren frempå med at pakistanere måtte prioriteres i vaksinekøen. Det er merkelig at en statsråd kan være så umusikalsk.

Men nå møter Raja motbør:

I Oslo har nesten syv av ti pasienter innvandrerbakgrunn.

I Oslo har 13 prosent av alle med pakistansk bakgrunn vært smittet. 1,3 prosent har vært innlagt på sykehus med covid-19.

Da rimer det dårlig at de samtidig viser høy reiseaktivitet til et land med høy smitte.

13.000 personer født i Pakistan har testet seg siden nyttår. 10,8 prosent testet positivt. Det tyder på at det har vært mye ukjent smitte i miljøet.

Det er kommet 600.000 reisende til Norge siden nyttår. Halvparten fra Sverige. Det kan være norske muslimer blant dem som reiser «hjem» via Sverige.

 

Fra januar til mai er det registrert 3700 reiser fra Pakistan til Norge. Tallene viser at det pakistanske innvandrermiljøet er blant dem som har reist mest til hjemlandet.

Tette bånd

Det er ikke slik at innvandrere kutter båndene til hjemlandet. De kjøper seg hus der og flytter tilbake når de blir pensjonister.

33 prosent av innvandrere med pakistansk bakgrunn, eier for eksempel en bolig eller fritidshus i Pakistan.

Blant innvandrere med tyrkisk bakgrunn, har 35 prosent bolig i Tyrkia. Det samme opplyser 10 prosent av innvandrerne fra Irak og Afghanistan.

Kombinasjonen tett tilknytning til hjemlandet og hyppig reisevirksomhet, sørget for at nye virusvarianter ble spredd. Det førte til ny lockdown, noe som kostet samfunnet dyrt med betydelig irritasjon som resultat.

Likevel har de fått gå foran i vaksinekøen og blitt premiert for negativ oppførsel, som Moldes ordfører kalt det.

Andelen vaksinerte med første dose er 59 prosent blant 55–64 åringer født i Pakistan. Blant norskfødte er den 48 prosent.

Tross advarsel om reiser: Midt i pandemien er det registrert 3700 reiser fra Pakistan til Norge

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.