Kultur- og idrettsminister Abid Raja (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Enkelte grupper er hardere rammet av korona enn andre. Det bør vurderes om grupper av innvandrere skal prioriteres i vaksinekøen, mener kulturminister Abid Raja (V).

NTB melder om saken, der Abid Raja tar til orde for at en slik løsning bør drøftes.

– Det kan hende at helsemyndighetene bør vurdere hvorvidt grupper i innvandrerbefolkningen bør prioriteres i vaksinekøen når de har hele 24 ganger høyere innleggelsesrate og dermed også høyere dødsrate, sier Raja til NRK.

Ifølge Folkehelseinstituttet har personer som er født i Pakistan og som bor i Norge, hittil i pandemien hatt 24 ganger høyere innleggelsesrate enn personer født i Norge. Derfor ønsker Raja nå en debatt om vaksinasjonsrekkefølgen.

– Alle kan bli smittet av koronaviruset, men hvor alvorlig syk du blir, handler om biologi. Det dreier seg om alder, underliggende sykdommer og genetikk, sier Sheraz Yaqub, overlege på Rikshospitalet og førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved UiO.

Ifølge NRK har nye studier, blant annet ved Rikshospitalet, funnet en overhyppighet av et spesielt gen hos den sørasiatiske befolkningen som fører til mer alvorlig sykdom dersom de blir smittet av koronaviruset. Helsemyndighetene kommer mandag med en revisjon av vaksinestrategien.

– Den forskningen som nå er kommet, er relativt ny, og vi tar den med oss i vurderingen av ny vaksinestrategi, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI.

Han legger til at selv om genteorien har en betydning, er det neppe hele forklaringen på overrepresentasjonen.

– Det kan også være andre medisinske forklaringer på at for eksempel pakistanere blir hardere rammet, som diabetes, sier han.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.