Tusenvis presset seg sammen i Stavanger i dag – trass i innstendige oppfordringer fra beredskapssjefen i Stavanger om å minske smitterisikoen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Over 4.000 mennesker møtte lørdag fram til «Black lives matter»-demonstrasjonen i Stavanger.

Med hjemmelagde plakater og taktfaste rop markere de frammøtte støtte til «Black lives matter»-bevegelsen og George Floyd, afroamerikaneren som døde under en pågripelse av politiet i Minneapolis i forrige uke.

Stavanger kommune hadde på forhånd innstendig bedt folk om å følge smittevernreglene, men verken ville eller kunne stanse demonstrasjonen i sentrum av oljebyen.

– Umulig å holde meteren
– Det er et dilemma for oss. Vi er bekymret for smitterisikoen, medgir beredskapssjef Torstein Nilsen i kommunen overfor Stavanger Aftenblad.

Med så mange mennesker til stede ble det imidlertid vanskelig å holde den pålagte koronameteren.

– Det sier seg selv at det er umulig for alle å følge smittevernreglene når det er så mye folk her, sier en journalist fra Stavanger Aftenblad.

Fredag stilte langt over 10.000 opp i en tilsvarende demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo. Trass i at mange brukte munnbind, var det så å si umulig å overholde reglene om sosial avstand.

Dagens smittevernregler tillater arrangementer med opp til 50 deltakere, men helsemyndighetene valgte imidlertid å gjøre et unntak fra reglene og tillate markeringen i Oslo. Unntaket gjør at heller ikke Stavanger har myndighet til å nekte en større folkemengde å samles til markeringen i Stavanger sentrum.

– Vi anbefaler ikke samlinger som dette, men gir ikke forbud, sier smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger kommune.

Høie: Må gjøre ting annerledes
I et innlegg på Facebook lørdag framholder helseminister Bent Høie (H) at de som deltok i demonstrasjonene i Oslo, har utsatt seg for koronasmitte.

– Derfor er det utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på koronaviruset, blir hjemme, og at de får testet seg. Det bidrar til å hindre videre smittespredning, skriver Høie, som også retter en takk til alle de initiativtakerne som før demonstrasjonene fredag oppfordret folk til å følge smittevernrådene og la til rette for å demonstrere på andre måter.

– I Norge står ytringsfriheten sterkt, ingenting rokker ved den. Heller ikke koronasituasjonen. Men nå står vi i en pandemi, da må vi gjøre ting annerledes enn vanlig, skriver Høie.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.