Koronateststasjonen på Rommen i bydel Stovner. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Etter at søkelyset ble satt på manglende koronatesting for en uke siden, ble det registrert lang kø utenfor den mobile teststasjonen på Stovner. Men aktiviteten der dabbet fort av, og daglige observasjoner viser nå null kø i formiddagstimene. Samtidig øker smittetrykket, uten at «økt testing» er forklaringen. Forstår ikke folk på Stovner at man er utsatt for en dødelig viruspest?

Mange har etterlyst den egentlige forklaringen på voldsom smitteøkning i de innvandrertette bydelene i Oslo. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sa i Debatten på NRK torsdag at informasjonen til innbyggerne aldri kan bli «god nok». Men han fikk også klart frem at den offentlige veiledningen om tiltakene mot korona er blitt stadig bedre og mer målrettet.

Manglende respekt for smittevernreglene

Den egentlige forklaringen er åpenbar. Det er et kraftig sammenfall mellom stor innvandrertetthet og manglende respekt på smittevernregler. Manglende respekt og oppfølging i store folkegrupper vil uvegerlig gi økt smittenivå. Alle sammenligninger mellom bydelene i hovedstaden viser at dette er et udiskutabelt faktum.

«Innvandrerne er godt opplyste»

Hva ser vi så?

I lokalavisen Groruddalen fredag hevder Alexandra Hagen Linnerud i organisasjonen LIN (Likestilling, Inkludering og Nettverk) at «innvandrerne er godt opplyste», tross språkproblemen. Hun legger skylden for høye smittetall på «sosioøkonomiske forskjeller». LIN ønsker seg flere målrettede, lokale tiltak og etterspør «mer informasjon om hva som er lov», skriver avisen.

Men sa ikke Hagen Linnerud tvert imot at innvandrerne er godt opplyste»? Og sa ikke også Nakstad i Debatten at veiledende tiltak er blitt bedre på det året som er gått? Hva kan man egentlig forlange?

I Stovner-området er det et velkjent fenomen at unge mennesker strømmer ut i gatene tett i tett og ofte lik en femtitalls feriekoloni på utflukt. Hoiende, tett i tett, som om korona aldri hadde eksistert! Som om de aldri hadde hørt i smittevernregler. Jeg har sett eldre mennesker skygge unna slike grupper i Groruddalen i disse dager, i åpenlys frykt for smitte.

Lysende eksempler i Stovner-senteret

Frivillig innsats er et svært viktig mottrekk, både for informasjon og smittevern, for eksempel i Stovner-senteret, hvor nedstengningen iblant virker nesten spøkelsesaktig. I sine gule vester og forsynt med visir står skoleungdom som har vettet i behold og hjelper folk med antibac, munnbind og veiledning – hver eneste dag – fra morgen til kveld.

Alna «seiler opp»

Men hjelper det mot stigende smittetall? Det ser avgjort ikke slik ut! Nå er smitten også i Alna bydel – den sørligste i «dalen» – inne i en bølge med kraftig økning. Avisen Groruddalen opplyser at Alna i dag har nesten like mange smittede som bydel Grorud lenger nord. De siste tallene viser at Alna har 1261 smittede pr. 100.000 innbyggere, mens Grorud har 1288. Stovner bydel topper groruddalslisten med tett opp mot 1500 smittede pr. 100.000, og 499 bekreftet smittet de siste 14 dagene.

Den tidligere leder av Grorud bydelsutvalg, allmennlegen Mobashar Banaras, sier til avisen at «folk må stå samlet» og at vaksinetempoet må opp. Men så kommer legen med sin tolkning av situasjonen: Ifølge avisen Groruddalen sier han at «folk både har fulgt og vil følge alle rådene og påleggene fra myndighetene». I likhet med de fleste andre i politisk elite gjentar han som forklaring på elendigheten at trangboddhet og mange i serviceyrker er «mye av forklaringen». Men han påpeker at man da må følge rådene «ekstra nøye».

Gir blaffen i regelverket

Nettopp. Så har legen likevel sett det store poenget: Man kan ikke gi blaffen i et regelverk som er vedtatt for å unngå at korona utvikler seg ukontrollert, til en pest som ingen kan stanse og som i visse tilfeller får likheter med tidligere tiders pestepidemier, da man for øvrig ikke hadde vaksiner.

Et større antall enkeltpersoner som konsekvent og hensynsløst gir blaffen, må i virkeligheten finne seg i å bli «stigmatisert», et uttrykk som også det omtalte LIN bruker i sin argumentasjon for mangfoldet.

«De stigmatiserte» angriper politiet

Med korte mellomrom blir noen av dem konfrontert av politiet, og tirsdag denne uken ble nitten av dem anmeldt for brudd på smittevernbestemmelsene. De var samlet i et lokale på Vestli i Stovner bydel, og politiet måtte bruke et større antall patruljer for å få kontroll. Det ble «amper stemning» på stedet, har politiet forklart. Og sju av de «stigmatiserte» ble innbrakt og anmeldt for ordensforstyrrelse, forulempning av tjenestemann – og i ett av tilfellene – vold mot politiet.

«Stigmatiserte» – også på Tøyen

Senere denne uken meldte politiet om enda en ulovlig ansamling – denne gang på Tøyen natt til fredag. Her var det «en slags klubb hvor det møtes godt voksne menn», ifølge operasjonsleder Line Skott (NTB). – Elleve i lokalet blir anmeldt, men det var «flere som vi dessverre ikke fikk has på», sa operasjonslederen.

Men legen Mobashar Banaras advarer altså mot «å lete etter syndebukker», som han sier. – Vi må stå sammen, sier han. Hva nå enn det betyr.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.