Jon Helgheim (Frp) mener demonstrasjonen 19. mai brøt med smittevernsreglene, og har derfor anmeldt arrangørene. Men politiet sier demonstrasjonen var lovlig. Foto: Vidar Ruud / NTB

Jon Helgheim (FrP) har anmeldt arrangørene av onsdagens demonstrasjon foran Stortinget, der tusenvis samlet seg for å uttrykke støtte til Palestina og Gaza. Brudd på smittevernreglene, mener Helgheim. Politiet sier at demonstrasjonen var lovlig.

– Vi står midt i en pandemi og er pålagt strenge smittevernrestriksjoner alle sammen, som tærer noe voldsomt på. Det meste av arrangementer er avlyst og folk blør, men vi har sett gjentatte ganger at det som ser ut som politisk korrekte temaer er unntatt, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet og stortingsrepresentant.

Helgheim mener dette viser manglende respekt for alle som forholder seg til smittevernreglene. Han anmelder derfor Palestinakomiteen i Norge, LO i Oslo, Fellesutvalget for Palestina og KFUK-KFUM Global, som sto bak demonstrasjonen.

Foto: Berit Roald / NTB

Kai Spurkland er politiadvokat i Oslo politidistrikt. Han mener anmeldelsen ikke vil føre frem, til tross for at politiet anslår at 2-3000 deltok.

– Den vil bli behandlet som en straffesak, men ut ifra det jeg vet om så er det ikke gjort noe ulovlig. Da blir det ikke noe straffesak ut av det.

En rekke typer arrangementer er forbudt som følge av Covid-19-forskriften. Men dette inkluderer ikke politiske demonstrasjonen.

– For politiet er det så enkelt at det ikke er forbudt. Ikke bare plikter vi til å gi tillatelse da, men også til å tilrettelegge for det også, sier han til VG.

Helgheim er uenig, og sier at forskriften ikke gir noe spesifikt unntak for politiske demonstrasjoner.

Forskriften lister opp en del arrangementer som er omfattet av forskriften, og politiske demonstrasjoner er ikke nevnt. Det er forøvrig heller ikke barnetog på 17. mai.

Line Khateeb er leder i Palestinakomiteen, og er ikke overrasket over at det kommer reaksjoner fra FrP. Hun hevder de gjorde alt de kunne for å hindre smittespredning. Hun får full støtte fra både Fellesutvalget for Palestina og KFUK-KFUM Global.

LO Oslo mar medarrangør for demonstrasjonen, og sier demonstrasjonen var ansvarlig.

– Det er ikke sånn at vi flyr ned gatene i demonstrasjoner, vi gjør det noen ganger når det er nødvendig, sier Ingunn Gjerstad, leder av LO Oslo.

VG spør hvorfor Helgheim ikke har anmeldt SIAN, som nylig demonstrerte. Helgheim påpeker at de som demonstrerte for SIAN var svært få, det var motdemonstrantene som var mange.

VG

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.