Biskop Svein Valle i Sør-Hålogaland, de tidligere biskopene Atle Sommerfeldt, Solveig Fiske og Kari Veiteberg, og minst 100 prester har skrevet under et opprop som ber Den norske kirke om å boikotte jødenes eneste land – Israel. Oppropet nevner ikke Hamas og terroren mot jødene. Resten av kirkens øverste ledelse har så langt avvist boikotten.

Til nå har rundt 500 personer skrevet under på et opprop som organisasjonen Sabeel Kairos Norge kaller et kirkelig opprop for rettferdig fred. Det tas til orde for en generell boikott av Israel, og spesielt oppfordres Den norske kirke og andre norske kirkesamfunn og kirkelige aktører til å sjekke investeringer og innkjøpsrutiner «for å sikre at kirkelige aktører ikke bidrar til okkupasjon, apartheid eller de grusomhetene som det palestinske folket utsettes for».

Det er mange kjente Gaza-aktivister som har skrevet under oppropet om å boikotte Israel. Som de tidligere biskopene Sommerfeldt, Fiske og Veiteberg. Sistnevnte nå gateprest i Kirkens Bymisjon i Oslo, men iherdig Gaza-aktivist mens hun var biskop.

Biskop Svein Valle er sannsynligvis mindre kjent. Biskopen i Sør-Hålogaland ble vigslet så seint som i november 2023, og dessuten er Nordland ofte litt langt unna for rikspressen. Men med det siste utspillet så har  kanskje Valle satt sitt navn på kartet.

Hans kolleger i kirkens ledelse er imidertid ikke klar for bokott-linjen. Ingen andre av de 12 biskopene i Den norske kirke har planer om å skrive under oppropet, viser en en ringerunde Vårt Land har gjennomført. Bare én biskop, Ingeborg Midttømme i Møre bispedømme, har ikke svart på Vårt Lands spørsmål. Det må bety at heler ikke preses, Olav Fykse Tveit, har fulgt etter Svein Valles Israel-boikott. Selv om Fykse Tveit ellers har meget stor oppmerksomhet rettet mot araberne i Gaza.

Preses Olav Fykse Tveit er opptatt av Gaza, så også Olavsfestdagene i Trondheim, og så også Sabeel Kairos Norge, som står bak boikott-oppropet. Skjermdump.

Andre biskoper har ikke signert

En av de kirkelige stemmene som har engasjert seg for jøder i Norge etter terrorangrepet mot Israel 7. oktober 2023, er Kari Mangrud Alvsvåg, biskop i Borg bispedømme. Hun gikk blant annet ut mot artisten Magdi i bandet Karpe i fjor, fordi han i en 17.-mai-tale sa at han «forbanner det israelske flagget».

– Jeg har ingen planer om å signere, men tenker at vi skal fortsette å kritisere Israels krigføring, og det gjør vi med kirkene i Palestina. Og jeg ønsker å arbeide for god dialog her hjemme, sier biskop Alvsvåg til Vårt Land.

Anne Lise Ådnøy i Stavanger er også tydelig på hvorfor hun ikke vil boikotte. Hun ønsker ikke å såre våre jødiske venner i Norge, og hun ønsker å ha en mulighet for samtale. I Bjørgvin, mener biskop Ragnhild Jepsen at boikott kan stenge døren for en løsning på konflikten.

– Jeg mener at Israel bryter med folkeretten, og vi har knapt sett en så umenneskelig krigføring, men Hamas må også legge ned våpnene og vi må arbeide for en tostatsløsning, sier hun til avisen.

Biskopen i Tunsberg bispedømme, Jan Otto Myrseth, synes det er uproblematisk at biskopene i Den norske kirke ikke står samlet i saken. Selv har han ikke skrevet under oppropet.

– Det er et veldig vanskelig spørsmål, og jeg forstår godt frustrasjonen og engasjementet til de som vil boikotte. Jeg er opprørt over at krigen fortsatt pågår. Men jeg tror vi har betydelig større muligheter til å påvirke i fredelig retning gjennom dialog og ved å bevare åpne linjer til begge parter, sier biskop Myrseth til Vårt Land.

Berit Hagen Agøy, tidligere generalsekretær i Mellomkirkelig råd, og Sturla Stålsett, påtroppende rektor ved Menighetsfakultetet, og nylig en som konkurrerte mot Sunniva Gylver om å bli biskop i Oslo, er blant underskriverne av oppropet for boikott av Israel.

Mange sogneprester

Andre som har signert er blant annet sogneprestene Guri Riksaasen, Marit Skjeggestad, Beate Iren Lerdahl, Egil Arnsby, Arnstein Bleiktvedt, Dirk Torsvik Gieselmann, Stine Kill Saga, Maria Paulsen Skjerdingstad, Ann Kristin Avdem Gerde, Anne Berit Evang, Per Erik K. Brodal, Hanne Klevland, og Siv Limstrand, sogneprest på Svalbard.

Blant andre prester finner vi Elisabeth Thorsen, involvert i oppsetningen med Jesus som trans, Just Salvesen, prest og varaordfører i Kongsberg, Berit Lånke, pensjonert prest og Steffen T. Aune, prostiprest i Nidaros, Marianne Munz, prest i Metodistkirken i Oslo, Marit Kromberg, styremedlem i Kvekersamfunnet, og Maren Brenne Møller i Frelsesarmeen. Og Erik Hillstad, kirkelig musikkprodusent.
Av de rundt 500 som har signert oppropet er det folk med all slags bakgrunn. Ikke minst er det mange lærere. Antallet er neppe eksakt fordi mange navn står to ganger.

Gaza-aktivistene i Sabeel Kairos Norge får bruke Menighetsfakultetet til sine aktiviteter. Skjermdump.

Speidere ble aktivister

En rekke personer fra KFUK-KFUM-miljøet har signert oppropet. Den tidligere speiderbevegelsen bedriver mye politisk aktivisme gjennom sin bistandsorganisasjon KFUK-KFUM Global. Ikke minst mot Israel. Der er Håvard Skjerdal styremedlem, og han er leder av Sabeel Kairos Norge, og initiativtaker til oppropet om boikott.  Det er jo også folk derfra som er sentrale i organisasjonen som står bak boikott-oppropet, Sabeel Kairos Norge. Ikke minst Skjerdal, som også har vårt politisk rådgiver i KFUK-KFUM Global, nå polititisk rådgiver i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

Signert oppropet har også Fredrik Glad-Gjernes, som nettopp måtte gå av etter 14 år som leder av KFUK-KFUM Global. Finansavisen gikk sist høst hardt ut mot Glad-Gjernes, som de mente var «yrkesdemonstrant» og stilte spørsmål ved om en delvis sykmeldt organisasjonsleder – med sykepenger fra NAV – kunne bruke masse tid på demonstrasjoner og aktivisme. Avisen ble senere dømt i PFU for saken, på grunn av manglende samtidig imøtegåelse. Konflikten med arbeidgiver skyldtes ikke harde ord om for eksempel Israel, men feil ord om Ukraina-krigen.

Engasjementet til KFUK-KFUM Globals mangeårige leder endte i Oslo tingrett 9.-10.april. Staten hadde tatt ut tiltale for ti tilfeller av sivil ulydighet. To som omhandler klimasaken og åtte relatert til Palestinaaksjoner, skrev Panorama nyheter. Glad-Gjernes er blant annet aktivist i Extinction Rebellion.

Blant de som har kritisert biskoper og prester som har signert oppropet for boikott av Israel, er Ayelet Azoury. Hun er jøde som har valgt å emigrere til Israel med sin familie, fordi hun syntes det ble utrygt å bo i Norge. Men hun følger det som skjer i Norge, og skriver på Facebook:

– Når biskoper eller prester velger å boikotte den eneste jødiske staten i Midtøsten, mens landet forsvarer seg mot jihadistiske ekstremister på syv fronter – vitner det om hvor dypt antisemittismen sitter i Den norske kirke.
Å boikotte Israel bidrar til å legitimere anti-jødiske fiendtligheter mot den jødiske minoriteten, ved at det normaliserer stillheten rundt det kulturelle folkemordet som panarabismen utøver mot ikke-arabiske minoriteter og samfunn i Midtøsten og Nord-Afrika.
Når verdenssamfunnet unnlater å anerkjenne denne delen av historien, samtidig som Israel isoleres, bidrar det til en ubalanse som gjør antijødiske holdninger mer akseptert i det offentlige rom, skriver Azoury.

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus. Du kan også kjøpe eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.