Oslos biskop Kari Veiteberg. Foto: Heiko Junge / NTB.

På sin Facebook-side krever Oslo-biskop Kari Veiteberg «boikott av Israel». Nå får hun svar fra en norsk kvinne som bor tett på konflikten, og i motsetning til biskopen vet hva hun snakker om.

Kari Veiteberg er biskop i Oslo, og har åpenbart forstått sin rolle til å være en politisk aktør på venstresiden i politikken.

Sitt kristne engasjement har hun forklart ved at hun er «svakttroende», ifølge Aftenposten. Enkelte vil muligens undres på hvor  kirkens ledelse var da de valgte å ansette en «svakttroende» person som leder av landets kanskje viktigste bispedømme.

Midtøsten-konflikten er en av de sakene Veiteberg er opptatt av, og hun ytrer synspunkter som til forveksling ligner det mest ytterliggående som kommer fra den såkalte Palestina-bevegelsen. Blant annet vil hun ha full boikott av nasjonen Israel.

På sin Facebook-side skriver biskopen blant annet:

Vi har både en moralsk og en folkerettslig plikt til å ikke støtte okkupasjonen av Palestina økonomisk.

Vi oppfordrer kirkene i Norge til å løfte boikott, deinvesteringer og sanksjoner som løsninger for en varig og rettferdig fred.

Dette utspillet møtes med et kraftfullt svar fra Hanne Martine Stabursvik som er bosatt i Israel. Hun uttaler seg, i motsetning til Veiteberg, om noe hun har direkte innsyn i og kunnskap om.

Stabursvik skriver:

Til bispinnen i Oslo.

Så enkelt det er for deg, der du sitter svøpt i din bispekåpe. Den varmer deg sikkert. Varmer den det iskalde hjertet ditt også? «Boikott Israel!» er din faste tidebønn når millioner av jøder – for det er jo hva flesteparten av de som bor i Israel er – sitter i sine bomberom og trappeoppganger.

«Boikott Israel!» sier du, når de sjelene med de dypeste arrene etter europeisk ondskap igjen og igjen får sine sår revet opp.

«Boikott Israel» befaler du når Hamas står på toppen av sine minareter og sverger at de ikke vil hvile før de har drept hver en jøde her.

«Boikott Israel» messer du når Hamas kveler sine folk, stjeler deres penger og bygger terrortunneler hvis eneste formål er å drepe så mange jøder som mulig. Kostnaden for disse tunellene bærer Gazabefolkningen på sin rygg. Tunellene har kostet elektrisk strøm, rennende vann, og kloakk som renner i gatene.

«Boikott Israel» preker du når Hamas dytter sine kvinner og barn i første rekke, legger sine bombefabrikker vegg i vegg med barneværelser, sykehjem, skoler og private hjem.

«Boikott Israel» forordner du når Abu Mazen avlyser valg i frykt for å tape og Hamas markerer for det palestinske folket at det er de som er de virkelige lederne. De skyter, knivstikker og kveler hverandre til daglig og fra din kirke er det dørgende tyst.

«Boikott Israel» formaner du når skolebøker, barneprogrammer og sommerleirer er kilde til de hesligste framstillinger av oss jøder. I Oslo høres ekkoet av denne hjernevasken og forblindede aktivister står skulder ved skulder med meningsfrender som frådende roper på jødisk blod. Hvordan kan du tåle bilder av små barn utsatt for den verste vold, kledd i kampuniformer og våpen i hand?

«Boikott Israel» er ditt løfte til din stadig tommere kirke. Din flokk har krympet og kirker blir nedstengt. Ingen vil lenger vie sin prestegjerning til din kirke og din kirke har blitt sånt et lite hus. Rabbi Hillel lærte oss: Gjør ikke mot din neste det du ikke vil at din neste skal gjøre mot deg.

Så synd at din kirke ikke har hørt om Rabbi Hillel.

Det er uklart om biskop Kari Veiteberg og andre som ivrer for full Israel-boikott, fullt ut forstår hva dette vil innebære for det norske samfunnet.

Document har tidligere omtalt konsekvensene av en slik boikott, der det fremgår at boikott-tilhengere må slutte å bruke datamaskiner, mobiltelefoner, fly, el-biler, en rekke medisiner og mye annet som er basert på teknologi fra Israel.

Biskop Veiteberg har muligens tenkt å erstatte alt dette med tilsvarende produkter utviklet og laget i de arabiske land hun åpenbart oppfatter som demokratiske og humanistiske fyrtårn i verden?

For Veiteberg kan det for øvrig være interessant å tenke over at hennes oppfordringer kunne ført til at hun ble tiltalt og straffet i en demokratisk stat som Tyskland.

I 2019 vedtok nemlig tyske parlamentarikere at nettopp boikott, deinvestering og sanksjoner – det Veiteberg oppfordrer til – skal regnes som antisemittisme. En slik politikk ble i den anledning sammenlignet med nazismens policy og motto: «ikke kjøp av jøder».

Litt av en biskop.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.