Et team med britiske forskere fra Oxford har utviklet en ny immunitetstest i kampen mot covid-19. Teamet jobber for myndighetene under det statsstøttede Rapid Testing Consortium.

Testen virker ved at brukere tester en dråpe blod og etter 20 minutter så vil to linjer vise at man har antistoffer mot coronaviruset. En linje vil bety at man fremdeles kan smittes eller at testen ikke har fungert som den skal.

Flere land har utviklet liknende tester, men mange av disse har ikke vært treffsikre nok. Mengden av antistoffer i blodet er av betydning for mulig immunitet.

Lederen av Rapid Testing Consortium, Jonathan Allis, sa at de snart kan identifisere nær 100 prosent av personer med antistoffer:

«We are close to picking up 100% of all cases where people have antibodies. Now it is just a question of scaling up the manufacturing process.»

Ministers have ordered production of up to 50 million new immunity tests as part of what experts hope will be a ‘game-changing’ development in the battle against Covid-19. A prototype is pictured above

Prototype på testen

Britiske myndigheter har allerede bestilt produksjon av opp til 50 millioner tester. I juni forventes det at personer som har testet og blitt registrert med antistoffer vil kunne gå tilbake til jobb og omgås andre som normalt.

De nye immunitetstestene forventes å koste ti pund per stykk.

World Health Organsation (WHO) meldte, på sin side, fredag at det er ingen garanti for immunitet fra viruset.

Some governments have suggested that the detection of antibodies to the SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, could serve as the basis for an “immunity passport” or “risk-free certificate” that would enable individuals to travel or to return to work assuming that they are protected against re-infection. There is currently no evidence that people who have recovered from COVID-19 and have antibodies are protected from a second infection.

WHOs referanseliste til denne uttalelsen består nesten utelukkende av kinesiske forskernavn. Man undres om det er tatt hensyn til de nye immunitetstestene som er utviklet i Europa og USA nå. WHO ville heller ikke anbefale munnbind, noe mange land har innført som obligatorisk på offentlig transport eller ved handling i butikker.

Men hvor mange som har vært syke med coronaviruset er blitt smittet for andre gang? Og hva om dette skyldtes feilaktige tester som ga negativt resultat når de fremdeles var positive?

En kartlegging over hvem som har hatt smitten må være et vesentlig trinn i prosessen tilbake til  normalisering av samfunnet. Immunitetstesting er sannsynligvis den eneste måten å gi verden svar på om viruset kan smitte flere ganger. Vi har sett mange eksempler på at virustestene ikke har vært gode nok. Flere som har vært smittet har ikke blitt oppdaget ved swab-testing. En blodprøve for å avdekke antistoffer vil kunne gi et sikrere resultat.

Noen argumenterer mot immunitetstesting fordi de tror at enkelte vil la seg smitte frivillig for å kunne få et «immunitetssertifikat».

I land hvor man har vært raske til å kartlegge og spore opp mulige smittede, som i Australia, har man også hatt færre smittede og færre dødsfall. I Australia er det stor nedgang i antall smittede. Her fra Worldometer:

Spania er ikke nærheten av Australias positive utvikling:

Daily Mail

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.